Erről az öt gyümölcsről te is tuti azt hitted, hogy zöldségek

Sokan a gyümölcsöket édes ízzel párosítják, holott rengeteg olyan sós ételt fogyasztunk, amelyek - sokszor tudtunkon kívül - gyümölcsökből készülnek. Bár a zöldségesnél tudjuk megvenni őket, botanikai szempontból a következő növények nem zöldségnek számítanak.

A legtipikusabb példa erre a paradicsom, amelynek státusza olyan vitatott volt, hogy 1893-ban az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak kellett rendeznie a kérdést. A döntés az lett, hogy miközben botanikailag a paradicsom gyümölcsnek tekinthető, köznyelvileg zöldségként kell elfogadni.

Mitől gyümölcs, és mitől zöldség?

A Merriam-Webster szótár szerint minden olyan termés, amely egy növényen növekszik, és amely "eszközként" szolgál, hogy a növény magját el tudja juttatni termőföldbe, az gyümölcs. Amikor azonban zöldséget eszünk, olyankor magát a növényt, vagy annak egyes részeit fogyasztjuk, például a gyökerét, szárát vagy levelét.

Ezen definíció alapján rengeteg hétköznapi értelemben vett zöldséget nevezhetünk gyümölcsnek. Ezekből hoztunk el további öt példát. Kattints a képre galériáért!  

Tudtad, hogy a paprika nem zöldség?Fotó / Pixabay

Jó hír ez azoknak, akik nem szeretik a zöldségeket. Mostantól a tökfőzelék és a lecsó is könnyű gyümölcsös ételként kerülhet az asztalra.