Könnyebben elkapod a koronavírust, ha elköveted ezeket a hibákat

Immár egy éve képezi életünk szerves részét a járványhelyzet, amelynek sok pozitív és negatív újdonságot köszönhetünk az életünkben. Természetesen mindnyájan alig várjuk, hogy elvonuljanak a pandémia sötét felhői a fejünk fölül, de vajon valóban mindent megteszünk érte?

Az alábbiakban néhány olyan hibára szeretnénk felhívni a figyelmed, amellyel megkönnyíted a vírus terjedését vagy akár a saját megfertőződésedet, pedig talán nem is gondolnád.

Nyilvános illemhelyen a kézszárítót használod

Egyértelmű, hogy a nyilvános mosdók egyébként sem tartoznak a legtisztább helyek közé, azonban a járvány szempontjából kifejezetten vörös zónák. A kézszárítók a működéshez szükséges levegőt értelemszerűen az adott helyiségből szívják be és fújják rá a kezedre (amit alaposan megmosol szappannal, ahányszor csak lehet, ugye?) - a légtérben esetlegesen megtalálható kórokozókkal együtt.

Nem mosod elég hosszú ideig a kezed

Ha már a kézmosásnál tartunk: fontos, hogy minimum 20 másodpercig szappanozd a kezedet, ne csak tessék-lássék módon mutasd meg neki a folyékony szappant. Habzzon rendesen!

Elég ideig mosod a kezed?Fotó / Shutterstock

Megfogsz dolgokat nyilvános helyeken

Furcsa érzés, mikor vásárolsz, és kétszer is meggondolod, hozzáérj-e egyáltalán az adott termékhez, hogy jobban szemügyre vehesd, de nagyon hasznos a jelenlegi helyzetben. Persze, sokszor elkerülhetetlen, hogy egy-egy liftgombot vagy kilincset megfogj, ilyenkor az első adandó alkalommal fertőtleníts.

Nem figyelsz arra, mit eszel

Nem, most nem arra gondolunk, hogy próbálod-e ledobni a karanténkilókat, bár tulajdonképpen van némi összefüggés. Fontos, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozz (zöldségek, vitaminok, szevasztok!), hogy az immunrendszered teljes erejében tudjon megbirkózni a kihívásokkal.

Fontos, hogy mi kerül a kosárba.Fotó / 123RF

Azt hiszed, veled nem történhet meg

Az ember hajlamos a rossz dolgokról azt gondolni, hogy csak másokkal fordulhatnak elő, azonban a könnyelműség igen rossz tanácsadó. Ez a felfogás a járványügyi előírások be nem tartásához, így pedig könnyen megbetegedéshez vagy a fertőzés átadásához vezethet. Nem kell minden percben rettegned, de azért tartsd észben a szabályokat, hiszen nem véletlenül születtek meg!

További gyakori hibákról olvashatsz a Mindmegette cikkében.