"...és az gyümölcsben halált evék" - 5 mérgező étel, ami akár halálos is lehet

Nem véletlen, hogy kultúránkban újra és újra visszaköszön a mérgezett étel vagy az ételfogyasztás mint negatív esemény előzményének szimbóluma. Remélhetőleg a mérgezett almától nem kell félned, de mutatunk pár ételt, amely bizony hasonló hatással lehet rád.

A bibliai bűnbeeséstől kezdve a Hófehérkén át több történetben és mesében is feltűnik, ezzel pedig bizonyítja, hogy bár az étkezés nyilvánvalóan központi és örömszerző szerepet töltött és tölt be a mai napig az emberek életében, bizonyos tekintetben félelmek is kapcsolódtak ehhez a tevékenységhez.

Gömbhal

A gömbhal (vagy más néven fugu) igazi japán ínyencség. Kár, hogy fogyasztása akár halálos is lehet, ugyanis májában egy olyan méreganyag található, mely teljesen lebénítja az embert, ám a fájdalmas haláltusa alatt nem veszti el eszméletét, hiszen a méreg csak az izmokra hat. A séfek évek hosszú munkájával tanulják meg úgy elkészíteni ezt a halat, hogy ne legyen szerencsétlenség a vacsora vége.

GömbhalFotó / Shutterstock

Bodza

A bodzának többnyire a virágát használjuk fel az ízletes szörpök és limonádék elkészítéséhez, ami nem is baj: levelében és magjában is ciánt találunk. Ha éretlen termését fogyasztjuk, akkor pedig különféle kellemetlen emésztőrendszeri panaszokkal szembesülhetünk.

Vörösbab

Ha nem konzerv formájában jutottunk hozzá a mexikói bab alapanyagához, szintén óvatosnak kell lennünk. A szárazbabot be kell áztatni, ugyanis a benne található fitohemagglutinin (PHA) nehezíti a fehérjék emésztését, és nagyobb mennyiségben a bélbolyhokra sincs jó hatással.

Rebarbara

Ennek a zöldségnek a szárát nyugodtan fogyaszthatjuk, azonban ha levelét is rendszeresen megesszük, hosszú távon többet árthatunk magunknak, mint amennyit használunk. A levelek nagy oxálsavtartalommal bírnak, amelynek túlzott bevitele rossz hatással van a kalciumfelhasználásra, de akár keringési problémákhoz, vesekőképződéshez is vezethet.

RebarbaraFotó / Shutterstock

Sárgabarack

Ugyan akadnak, akik a barackmagot csemegeként fogyasztják a gyümölccsel együtt, jó tudni, hogy ez is ugyanúgy ciánt tartalmaz, mint a bodzáé. Szóval szerintünk maradj inkább a gyümölcshúsnál...

További mérgező ételeket találsz a Mindmegette cikkében.