Cyberbullying: Minden, amit tudnod kell az internetes zaklatásról!

Gyomorszorongató érzés, amikor minden egyes nap rettegünk, nehogy egy bizonyos ártó szándékú személy megtaláljon minket. A 21. században egymást érik az internetes zaklatások, legsebezhetőbb célpontjuk a gyerekek, fiatal felnőttek. Ismerős a helyzet? Mégis miként vehetjük fel a kesztyűt zaklatónkkal?

A fejlődés ára...A globális digitalizációnak köszönhetően megszűntek a fizikai akadályok, világ bármely pontjáról kapcsolatba kerülhetünk embertársainkkal. Az internet korlátlan teret biztosít a társas interakciókra, nincs olyan szegmense, ahol ne elegyedhetnénk beszélgetésbe. De biztos, hogy azzal a személlyel tesszük, akit a profilkép rejt? Vajon tiszták a szándékai? A digitalizációs társadalom rengeteg lehetőség mellett veszélyt is bőven tartogat, közülük a cyberbullying csupán az egyik.

Mi is a cyberbullying?Magyarul elektronikus/internetes/online zaklatásnak hívják, ami a szó jelentését szinte teljes egészében vissza is adja. De mi számít zaklatásnak? Magáról a zaklatásról akkor beszélünk, ha valaki visszatérően, valamilyen erőfölény - nem feltétlenül testi - által mindennapi életünkben súlyos negatív hatásokat okoz. Az online térben szinte bármilyen kommunikációs csatorna a zaklatók játszóterévé válhat. Leggyakrabban chaten, fórumon, kommentszekcióban, játékban, social media platformon történik.

Internetes zaklatásnak számít az online felületeken való:

 • hazugságok terjesztése
 • kompromittáló fotók, videók, hanganyagok közzététele
 • bántó üzenetek küldése
 • fenyegetés
 • gyűlöletbeszéd
 • más személyazonosságával való visszaélés
 • mások szándékos megtévesztése
 • zsarolás

Legelterjedtebb formái:

 • Trollkodás: Célja mások provokálása, ezáltal heves negatív érzelmek kiváltása.
 • Stalking: Az áldozat profiljának, internetes aktivitásának nyomonkövetése, majd az így szerzett információk ártó szándékú felhasználása.
 • Harrassing: Folyamatos támadás bántó, gyűlölködő üzenetek sorozatával.
 • Flaming: Trágár nyelvezettel a közösség vitára való ingerlése.
 • Impersonation: Valaki más neve, képe mögé bújva, valódi vagy koholt információkkal a megszemélyesített hírnevének károsítása.
 • Sexting: Szexuális tartalmú képek, üzenetek küldözgetése, terjesztése.
A legveszélyesebb helyzet az, amikor mi magunk sem ismerjük fel, hogy internetes zaklatás áldozatává váltunk.Foto / 123RF

Hogyan ismerhető fel a zaklatás?

Míg a hagyományos zaklatáshoz többnyire fizikai jelek is társulnak, addig az internetes zaklatásnak nincsenek feltűnő külső jelei. Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy jellemzően az áldozatok inkább a hallgatást választják, mert félnek a következményektől.

Árulkodó jelek:

 • elzárkózás a családtagoktól, barátoktól
 • közösségi programok - akár iskola - elől való menekülés
 • beérkező internetes üzenet, értesítés utáni ijedtség, szorongás
 • váratlanul abbahagyja a digitális eszközök használatát
 • felhagy korábban kedvelt tevékenységeivel
 • étvágyvesztés
 • alvászavar

A legveszélyesebb helyzet az, amikor mi magunk sem ismerjük fel, hogy internetes zaklatás áldozatává váltunk.Miért baj az, ha valaki a profilképemmel posztol? Csupán tréfálkoznak velem a kommentekben, ők sem gondolják komolyan! Csak ijesztgetnek, nem merik kiposztolni Facebookra. Az a kínos kép már úgyis régi, senkit sem érdekel. Majd letörlöm őket, és minden rendben lesz!

Lehet, hogy így van. Lehet, hogy tényleg csupán egy ártatlan tréfáról van szó. Az elővigyázatosság és megfontoltság azonban sosem árt! A zaklatás különböző módjai kéz a kézben járnak. Az online zaklató könnyűszerrel megtalálhat minket a való életben is, így nem árt résen lenni!

Mit tehetünk ellene?

Minden hasonló esetben elsődleges a megelőzés, sajnos erre internetes zaklatás esetén nincs lehetőségünk. Életünk részévé vált a technológia, erőszakkal se tudunk szabadulni tőle. Megelőzés hiányában a feladatunk a rosszindulatú tevékenység következményeinek minimalizálása, jobb esetben teljes megszüntetésük.
Az internetes zaklatásnak sokkal nagyobb közönség a szemtanúja. Bár ez azt jelenti, hogy így az áldozatnak még nagyobb sérülést lehet okozni, azonban ha a közösség jól reagál, meg is menthetik! Ha az internetet böngészve azt érzékeljük, hogy zaklatnak valakit - legyen ismerős, vagy ismeretlen - álljunk ki mellette! Nekünk csak egy komment, de a szenvedő félnek a megváltást jelenti!
Abban az esetben, ha be tudjuk azonosítani zaklatókat, tegyünk lépéseket hivatalos személyek felé! Nem kell mindjárt rendőrt hívni, kezdetnek megteszi ha felkeressük a zaklató szüleit, tanárát, munkáltatóját. Csak végső esetben forduljunk a rendőrséghez, hisz előfordulhat, hogy a zaklató nincs tisztában tettei súlyával!
Igyekezzünk figyelmen kívül hagyni a zaklatást! A legtöbb zaklató saját felgyülemlett frusztrációját, negatív érzelmeit vezeti le áldozatán. Acélos akaraterőre lesz szükség, de képes vagy arra, hogy figyelmen kívül hagyd! Egy idő után meg fogja unni és továbbáll.
Sose feledjük: merjünk segítséget kérni szüleinktől, családtagjainktól, barátainktól, szakértőktől!

Ha úgy érzed, akár Te, akár ismerősöd (internetes) zaklatás áldozatává vált, látogass el az alábbi oldalakra, ahol megbízható szakértők segítségét veheted igénybe!

Kék-vonal: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány bajban lévő gyerekeknek, fiataloknak, és az ő szüleiknek, biztosít ingyenes, anonim segítséget 0-24-es telefonos segélyszolgálat, valamint online és személyesen is.

UNICEF: A 2020. júliusában indult #nemvagyegyedül kampány célja az internetes zaklatásokkal szembeni fellépés. A HelpAPP pár gombnyomással tájékoztat a veszélyekről, védelmet biztosít a bántalmazásokkal szemben.