Találd meg a sportod: Így kezdd el a futást!

Ha még nem tudod, milyen sportág illik hozzád, egyértelmű a megoldás: próbálj ki minél többet! Ebben a cikkben a futásról lesz szó.

A futásról a diákok többségének a kínzó sulikörök, a tesitanár által árgus szemekkel felügyelt cooper, a horrorfilmbe illő ingafutás jut eszébe. Egyébként sok felnőttnek is ezek az emlékei erről a sportágról, ezért a futópálya vagy a futópad közelébe sem mennek. Elég rosszul teszik!

Hiszen a futásnak más sportokkal szemben – a nem sportolással szemben pedig főleg – nagyon sok előnye van.

  • A futás az egyik legjobb sport, ha az állóképesség edzése a cél. Ha rendszeresen futsz, tuti, hogy menni fog a busz után való futás, és az osztálykiránduláson sem hátul fogsz kullogni kifulladva egy jó hosszú séta vagy túra esetén.

  • Rövid idő alatt is rengeteg boldogsághormont szabadít fel, emellett pedig alkalmas egyfajta meditációra is: bátran elmerülhetsz a gondolataidban.

  • Nem kell hozzá semmi! (Na jó, azért egy olyan cipő nem árt, amiben nem töröd ki a bokád!)

  • Megfelelő táplálkozás mellett segíthet az alakformálásban is, és szép lábaid lesznek tőle.

Forrás: AFP

Hogyan kezdj neki?

Abban a tempóban és olyan távon, ahogy neked kényelmes! Ha nem kifejezetten jó az állóképességed, eleinte 2 kilométer is igazi kihívás lesz, de idővel nőni fog a táv, amit meg tudsz tenni. Ne a gyorsaság legyen a cél, hanem az, hogy egyenletes tempóban, kényelmesen meg tudd tenni a távot, amit kitűztél célként! Sokat segít a teljesítésben, ha közben zenét hallgatsz, kiűzöd a fejedből az „éppen futok és nagyon szenvedek” típusú gondolatokat és valami egészen másra koncentrálsz.

Szabadtéri futás vagy konditerem?

Próbáld ki mindkettőt és döntsd el, hogy melyik válik be neked! A szabadtéri futás előnye egyértelműen a friss levegő. A konditeremben viszont sokkal nagyobb kontroll alatt tarthatod a tempód a futópadnak köszönhetően, és kisebb az esélye a sérüléseknek is.

Mikor nem ajánlott ezt a sportágat választani?

Gerincferdüléssel, rossz térdekkel csak óvatosan! Futás közben az egész testsúlyod a térdedre nehezedik, ezért ha eleve egészségügyi problémáid vannak, ez a sport bizony fájdalmat okozhat. Természetesen kellő körültekintéssel és nem túl intenzíven így is ki lehet próbálni a futást.

Jó sportolást mindenkinek!

Konda Nikolett