Tanulás és szabadidő: hogyan találd meg az egyensúlyt?

Hajlamos vagy az utolsó pillanatra hagyni a sulis tennivalókat? Csak még egy rész a sorozatból és utána kezded? Vagy pont fordítva, minden idődet a tanulásra szenteled és még a  könyved sincs időd befejezni? Ha te is magadra ismersz, akkor most 5 tippel megmutatjuk neked, hogyan találd meg az egyensúlyt a tanulás és szabadidő között!

Egy jó időbeosztás

A kulcs az időmenedzsment. Egy megfelelő beosztással, mindenre marad időd. Fontos, hogy elvégezd kötelező feladataidat és ezt követően jöhet a kikapcsolódás és pihenés is. Ha egy nap reggel nyolctól délután kettőig óráid vannak és utána még ötig tanulsz, akkor a késő délutáni és esti órákat a lazításra szenteld.

Vezess határidőnaplót

Írd be előre a dolgozatok, házi feladatok időpontjait és vezesd rendszeresen. Legyen online vagy papír alapú, ha határidőkhöz kötöd a tennivalókat, akkor állandóan magad előtt látod a feladatokat és nem fogsz elsiklani felettük.

Mindig találj időt arra, ami boldogságot okoz neked!Forrás: PixaBay

Jutalmazd magad szünetekkel

Ha  olyan feladatot csinálsz, ami sok figyelmet és időt vesz igénybe, akkor is fontosak a rendszeres szünetek. Az agy legfeljebb 30-90 percig tud hatékonyan koncentrálni, ezt kövesse egy 10-15 perces szünet. Ezalatt megehetsz egy csokit vagy gyümölcsöt, ami nem csak energiával, hanem jókedvvel is feltölt.

Pihenőnap

Hétfőtől péntekig iskola, majd délután házi feladatok és tanulás a dolgozatokra. Éppen ezért a hétvégén válassz ki egy napot, legyen az szombat vagy vasárnap, amikor csak magadra figyelsz és olyan tevékenységet végzel, ami közben jól érzed magad. Társas a családdal, egy túra a természetben, beszélgetés a barátokkal. Ez akkor is jó motiváció lehet, ha nem szeretsz annyira tanulni, mert így mindig lesz mit várni.

Gondold végig

Sokszor hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy valójában hol is tartunk. A távoktatás során pedig kimondottan hajlamosak vagyunk elveszíteni az időérzékünket. Azt tanácsoljuk, minden reggel gondold végig aznap milyen feladatokkal szeretnél végezni, és igen, legyen közte a pihenés is. Tervezd be azt is, csak úgy, mint az órákat és a tanulást.

Tamás Anett