Te is utálod a tesiórát? Így szeresd meg újra a sportot!

A tanulás szempontjából kétségtelenül a testnevelés az egyik leglazább tárgy, de ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek szép emlékei vannak róla. Hogyan érdemes megbarátkozni a sporttal, ha egész életedben utáltad a tesit?

Simán lehet traumatikus élmény a tesióra: elég hozzá csak egy kicsit ügyetlennek lenni az alapvető gyakorlatokban, vagy épp nem szeretni a csapatjátékokat. Ezen még egy jó fej tesitanár is nehezen segít, hiszen kevés olyan ember van, akit az éveken át tartó folyamatos kudarcélmény motivál. Ahogy a tesiórákon általában előkerülő gyakorlatok és játékok sem tartozhatnak mindenki kedvencei közé.

Így könnyű megmakacsolnia magát az egykor tesiutáló diáknak, és soha többet nem nézni a sportok felé sem.

Ezzel sokan vannak így. A soha nem sportoló emberek többsége csak akkor kezd a testmozgás felé kacsintgatni, amikor nagyon nem elégedett a külsejével és úgy dönt, hogy változtatni szeretne. Ilyenkor általában kínszenvedés az egész, és az edzést büntetésnek fogja fel. Hogyan lehet ilyen szenvedések közepette igazán egészségesnek, aktívnak és jó állóképességűnek lenni?

Akár szereted a tesit, akár nem, egy biztos: ha nyűg a sport, az aktívabb életmódhoz a gondolkodásodon keresztül vezet az út. Ezt a pár dolgot érdemes átgondolnod, hogy máris más színben lásd a sportot!

A sport nem büntetés, hanem jutalom!Forrás: 123RF

Ezzel nem mondunk újat, de muszáj leszögezni: a sport, amit az emberek egészségmegőrzés vagy alakformálás céljából végeznek a mindennapokban, általában köszönőviszonyban sincs sem a szekrényugrással, sem az ingafutással, sem a többi tipikus tesiórai gyakorlattal. Ha még sosem futottál zenét hallgatva, kedved és saját tempód szerint, vagy soha nem emeltél nehezebb súlyokat, itt az ideje kipróbálni! Ha inkább társaságra és adrenalinra vágysz, a csapatsportok közül is találhatsz olyat, ami túlmutat a már jól ismert röplabda-kézilabda-kosárlabda-foci négyesen.
Mindenki volt kezdő. Ha elmész egy edzőterembe (amikor éppen nyitva van, természetesen), nálad sokkal idősebb emberekkel is fogsz találkozni, akik láthatóan most ismerkednek (újra) a testmozgással. Ha mégis nagyon feszélyez a saját kezdő mivoltod, a sportos életmódod megalapozását kezdd otthon – jelen helyzetben egyébként is ez az egyetlen lehetőség.
A legfontosabb irányelvet sokan nehezen sajátítják el: a sport nem büntetés, hanem jutalom! Testmozgással egészséget, fittséget és rengeteg boldogsághormont adsz a testednek – ennél jobb módja nincs is kifejezni, hogy szereted magad!