Fiatal vagyok, minek járjak orvoshoz?

Hányszor halljuk az olyan öreges mondatokat, mint hogy "meglátod később fájni fog a derekad", meg hogy "jobb később, mint soha". Unalomig hajszolt mondatok, amik segítség helyett inkább csak az őrületbe kergetnek. Fiatalok vagyunk, ráérünk még. Az egészség viszont nem alapértelmezett, még akkor sem, ha most ezt gondolod.

Van az a mondás, amely szerint mindegyik tíz év gyorsabban telik el, mint az előző. Ezzel csak annyi a gond, hogy ez minket nem is érint! Hol vagyunk még attól, elvégre a húszadik életévünket se töltöttük be még. Járjon orvoshoz az, akinek szüksége van rá.

Több fizikális tényező azonban vészjósló árnyékként figyelmeztethet bennünket. A reggeli fizimiska aranyos gyűrődése sokáig még előnyös is, amibe könnyű beleszeretni, aztán ez hirtelen változhat elázott Jolly Joker ábrázattá, ha nem vigyázunk.
Persze nem előzmény nélkül, hiszen nem is olyan hirtelen történik mindez, de ha félvállról veszed, könnyen lehet majd ez a benyomásod saját magaddal kapcsolatban, akár néhány éven belül.

Íme néhány alap, amit javasolt rutinná tenni az életedben.

Lányoknak nőgyógyászati rákszűrés.

Nem kérdés, hogy szükséges. Sok esetben rossz tapasztalat vagy szégyenlősség miatt kényelmetlen lehet, de évi egyszer ki lehet bírni. Kérj tanácsot ez ügyben az anyukádtól, nővéredtől, bármelyik olyan rokontól, akiben megbízol. Megkérdezheted a barátnőidet is, de hidd el, nekik sincs annyi tapasztalatuk, mint ahogy mondják, elvégre egyidősek vagytok. Még ha vannak is apróbb eltérések, a szájról-szájra terjedő sületlenségek sokszor katasztrófális végeredményt hoznak. Ne félj kérdezni!

Fogászati szűrés

A legtipikusabb esete annak, amikor a genetikát okoljuk. Fontos tudni, hogy a fogak pont az idő vas fogára reagálnak érzékenyen és a mindennapi hatások (savas gyümölcsök, csokoládé, chips, cukros kekszek, amiket tízóraira viszel) is inkább csak rövidítik az élettartamukat.

Bőrgyógyászati szűrés

Egyre károsabbak a nyári napsugarak és még mindig nem vesszük elég komolyan. A barna bőr még mindig szépnek számít, de figyeld, hogy van-e olyan anyajegyed, ami változik. Javasolt késő őszre betervezni egy szűrést: gyors és fájdalommentes.

Általános vérkép

Szeretjük ráfogni a tű-fóbiánkra, hogy ilyen eseményre semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak elmenni. A helyzet viszont az, hogy ezzel nem vagy egyedül, a vérvétel ugyanis még sok felnőtt esetében is egy életre mumus marad. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy a vérkép már akkor is mutathat valamit, amikor még semmilyen tünetünk nincs. Évente egy reggel: igazán megéri!

+1. Sportolj és aludj eleget, a tested meghálálja!

Gondolj rá időben, hogy bejelentkezz! Kamasz korban az ember már nyugodtan lehet annyira összeszedett, hogy ezeket saját maga tartja észben és szól a szüleinek, hogy aktuális lenne egy-egy kontrollvizsgálat. (Akár őket is lehet ugyanerre bíztatni!)
Ne próbáld elaltatni a lelked, ha a tested már jelez: oszd be máshogy az energiád! Ha fiatalon eljársz szűrővizsgálatokra, attól még nem leszel túlparázós, csupán elővigyázatos.

Ép testben ép lélek! Hidd el, az odafigyelés megtérül!