Mit érdemes megosztani a social médiában?

Ami az internetre egyszer kikerül, az ott is marad. Ezt muszáj minden egyes alkalommal tudatosítanod magadban, mielőtt feltöltenél egy képet valamelyik közösségi oldaladra. Megosztunk veletek néhány aranyszabályt, hogy te is tudatosan posztolj a profilodra!

Csak azt oszd meg, amit később sem bánsz meg!

Egyértelműnek tűnhet, de hány olyan értesítést szoktál kapni, hogy évekkel ezelőtt ezen a napon közzétettél egy bejegyzést, ami után ma fogod a fejed? Biztosan te is töröltél már régen megosztott és elfelejtett képeket. Akkor mégis, hogy döntsd el az 5 év múlvai éned mit fog szólni a mai posztodhoz? Összeszedtünk neked 3 témakört, amiben biztos lehetsz, hogy később sem fogod megbánni, ha kikerül egy kép róla:

- Eredmények: Ha egy elismerésben részesülsz, kapsz egy díjat, arra akár hány év teljen is el, mindig büszke leszel.
- Emlékek: Családi nyaralások, baráti kirándulások mindig szép emlékként fogsz visszagondolni rájuk.
- Hasznos információk: A te ismerősi körödet érintő hírekről való beszámolással szintén nem lőhetsz mellé évekkel később visszagondolva sem.

A social media profilod téged tükröz!Forrás: Shutterstock

Csak azt oszd meg, amivel tudsz azonosulni

Minden egyes képpel vagy szöveges poszttal, egy kis részedet megmutatod a nagyvilágnak. A te értékeidet, nézőpontodat, gondolataidat és ízlésedet tükrözik. Minden poszttal törekedj önazonos maradni. Ne tegyél ki csak azért valamit, mert az a divat és minden osztálytársad ezt követte, ha te nem értesz vele egyet. Profiljaid a közösségi médiában egy képet tükröznek rólad, amivel téged azonosítanak, akik nem ismernek személyesen. Álláskeresés során is gyakori, hogy a munkáltató végignézi az adatlapodat, amiből már egy első benyomás kialakul benne.

Csak azt oszd meg, ami jogilag is szabályos

A legtöbb országban a szerzői jog olyan törvény által meghatározott jog, amely az eredeti alkotásokat védi. Ilyen saját alkotás a videóktól kezdve a zenén át a fényképekig minden, amit te hoztál létre. Közösségi felületeiden csak olyan tartalmat tehetsz közzé, amely nem sérti senki más szellemi tulajdonhoz fűződő jogát. Például ha láttál egy jó képet, amit megosztanál fel kell tüntetni a forrást, a kép szerzőjét, ha ez elmarad, akkor azzal megsérted mások szellemi tulajdonához fűződő jogait. Fontos figyelni még az adatvédelmi szabályokra. Ha olyan képet posztolsz, amin több jól beazonosítható személy is megjelenik és ők nem járultak hozzá a kép publikálásához, akkor GDPR rendeletbe ütközik.

Posztolj te is tudatosan és elkerülheted a fenti bakikat.

Tamás Anett