Suli és egészséges táplálkozás? Összejöhet? – A dietetikus válaszol

Egy átlagos nap az iskolában csupa rohanás: reggel nincs elég idő enni, a szünetek pedig csak pár falat erejéig tartanak, aztán mielőtt észbe kapunk eljött a délután, és még nem jutottunk rendes ételhez... Pedig Antal Emese, dietetikus, szociológus szerint az egészséges táplálkozás az egyik legfőbb eszközünk a kiegyensúlyozott életmódhoz, sikeres és boldog élethez.

Miért fontos már fiatal korban kialakítani az egészségtudatosságot?

Az egészséges életmód alapjait már iskolás korban, sőt korábban el kell kezdeni megtanulni, elsajátítani, fontossá kell tenni a gyerekek életében. A kortársak, barátok már egészen korán nagy hatással lehetnek egymás étkezési szokásaira, így ha nincs egy erős háttérismeret az egészséges táplálkozásról, könnyen rendszertelenné válhat a táplálkozás, össze-vissza ehetünk, nagy zsír-, cukor-, illetve sótartalmú ételeket, az energiaitalok túlzott fogyasztása is megjelenhet, hosszú távon negatív hatások léphetnek fel.
Fontos, hogy az egészséges életmódnak nem kell drágának lennie, sok sportot ingyen és társaságban is lehet folytatni, mint például a biciklizés vagy a futás. Mindig azt mondom, hogy olcsón is lehet egészségesen, és drágán is lehet egészségtelenül táplálkozni.

A megfelelő folyadék és tápanyag bevitelre kell mindig figyelni!Forrás: PixaBay

Az iskolában hogyan figyeljünk oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra?

Az egészséges életmódot fontossá kell tennünk a magunk és családunk számára. Másképp fogalmazva, meg kell mutatni szülőként, és rá kell jönni gyerekként, hogy attól leszünk szépek és okosak, ha egészségesen eszünk. Már fiatalon fontos, hogy minél egészségesebben éljünk, hiszen a mostani táplálkozásunk és életmódunk kihatással lesz a jövőnkre. Ha nem élsz kiegyensúlyozott, a test és lélek számára egészséges életet, annak általában vannak árulkodó jelei, mint a pattanásosság, hajhullás vagy alakváltozás.
Iskolai időszak alatt az a legjobb, ha megtervezed előre, mit fogsz enni, így az egészségesebb opciókhoz fogsz nyúlni. Ebédre ne valamilyen nassolnivalót vagy szendvicset válassz főétkezés helyett. Azért jó komplett ételeket enni, mert ezekben értékesebb tápanyagok találhatók, míg ha valamit csak gyorsan elfogyasztasz és nem a tápanyagokat tartod szem előtt, gyorsabban éhes is leszel, könnyebben felborulnak az étkezések.

Hogyan lehet egészségesen étkezni a stresszesebb időszakokban is?

A stresszhelyzetekre az emberek általában kétféleképpen reagálnak. Van, aki egyáltalán nem tudja rávenni magát az evésre, úgy érzi, mintha gombóc lenne a torkában. Szerintem nem kell erőltetni az evést, de a folyadékra és a megfelelő tápanyagok bevitelére figyelni kell, hiszen az agyunk főleg glükózzal dolgozik, aminek jól kell működnie egy dolgozat vagy tanulás esetén pláne.
A másik fajta ember pedig a stresszevő, ami szintén nem jó. Ilyenkor főleg a magas cukor-, illetve zsírtartalmú ételekre vágyik az ember, de nem egészséges, ha ezt az állapotot tartósan fenntartjuk, komoly elhízáshoz is vezethet a plusz, felesleges kalóriák bevitele. Mindkét esetben a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, az ásványi anyagok és vitaminok pótlására kell főleg odafigyelni. Ilyenkor érdemes a töményebb, koncentráltabb tápanyagokat tartalmazó ételekhez fordulni, mint például a müzliszeletek, kásák vagy az egészséges, zöldség-gyümölcs turmixok.
A stresszes szituációkra előre fel kell és lehet készülni. Ha tudom, hogy nehéz napok következnek, akkor előre elkészítem az egészséges harapnivalókat, nassokat, akár szülői segítséget kérve reggelire egy jó gabonakásával indítva a napot, jobban elviselhetőek a kihívások. Utóbbi például kifejezetten jó az agynak, a koncentrációnak is. Tudatosan kell megélni, nem szabad közben teljesen elhagyni magunkat. A táplálkozás, testmozgás és a lelki élet hármasát mindig együtt kell kezelni, ezek összeköttetésben vannak egymással, és kihatnak az alvásra, a tanulásra és a kikapcsolódásra is.

Névjegy
Antal Emese
dietetikus, szociológus
két gyermek édesanyja
szülővárosa: Győr
a Pécsi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán dietetikusként diplomázott - 1997-ben, majd 2001-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szociológus diplomát is szerzett
a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke 2005-2012 között, főtitkára 2015-ig
a Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Vendéglátás Intézeti Tanszékének oktatója 2016-tól
jelenleg a TÉT Platform szakmai vezetője
a FENS (Európai Táplálkozástudományi Társaság) vezetőségi tagja.
2016-ban megjelent szülőknek szőlő táplálkozási tanácsadó könyve, Gyermek az asztalnál címen, ami a 3-15 éves korosztály táplálkozásának kihívásait tárgyalja és ad gyakorlati tanácsokat
Szabadidejében a gyerekeire és a tágabb családjára koncentrál, de szeret teniszezni, futni, zenét hallgatni, olvasni és kirándulni is.