Miért veszélyes tinédzserkorban az alkoholfogyasztás?

Bármelyik generációt is nézzük, a középsulis éveknek mindig egyik kulcsfontosságú része volt a bulizás: legyen szó házibulikról, fesztiválokról, diszkókról, éjszakai klubokról, spontán szabadtéri összejövetelekről, például parkokban, tereken vagy vízparton. Igaz, a jelenlegi koronavírus-járvány miatt már több mint egy éve jobbára ezek a lehetőségek leszűkültek, és leginkább illegális házibulikban szórakoznak a fiatalok.

A szocializálódást tekintve ez az egyik legmeghatározóbb tevékenység ezekben az években: sok barátság és szerelem szövődik ilyenkor, rendkívül sok meghatározó közös emlék születik, és szinte mindenki ilyenkor fogyaszt először alkoholt.Csakhogy a legtöbben nem gondolnak bele, hogy a tinédzserkorban megkezdett alkoholfogyasztási szokásaik az egész életükre kihatnak. Kétségtelen, hogy a legtöbben nem válnak felnőttként alkoholistává azok közül, akik megisznak néhány pohárral egy partiban, sőt még azok sem, akik egy-két alkalommal akkora nagyivást tartanak, hogy másnap nem emlékeznek szinte semmire.

A tinédzserkori alkoholfogyasztás egész életünkre kihatnat!Forrás: Shutterstock

Azonban bizonyított tény, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság több mint tíz százaléka alkoholfüggő, ezért a tinédzserek különböző csoportjainak nem árt fokozottan ügyelnie arra, hogy hogyan és mennyit iszik. Elsősorban azoknak, akiknek valamelyik felmenője (szülő, nagyszülő) egyértelműen alkoholista, másrészt azoknak, akik észreveszik, hogy az első gondolatuk egy negatív élmény (például szakítás) után vagy stresszes helyzet (például egy nehéz, fontos dolgozat) előtt az, hogy itallal lazítsanak. Akikre ezek közül bármelyik igaz, jobb, ha óvatosan közelítik meg az alkoholfogyasztás kérdését.

A probléma egyértelműen akkor kezdődik, ha valaki már nem pusztán a szórakozás miatt és a társaság kedvéért iszik, hanem akár egyedül otthon is felbont egy doboz sört, kinyit egy üveg bort, vagy esetleg lehúz egy töményt. Ha ez már tinédzserkorban elkezdődik, akkor rendkívül magas a kockázata annak, hogy az érintett felnőttként alkoholistává váljon.A mai világban (ahol nem akkora sikk már inni, mint 40-50 évvel ezelőtt) pedig nagyon nehéz helyzetbe hozza magát egy alkoholfüggő: szinte bármennyi és bármilyen diplomád vagy egyéb végzettséged lehet, például egy állásinterjú alkalmával a legtöbb HR-esnek feltűnnek az árulkodó jelek (püffedt arc, remegő kezek). Arról nem is beszélve, hogy a párválasztást mekkora mértékben megnehezíti ez a betegség.
Mindent összevetve tehát érdemes már középsulis bulikon is tudatosan csak mértékkel inni, nehogy olyan szokásaink alakuljanak ki, amelyek később akár az egész életünket tönkre tehetik.