Mi a kiegyensúlyozott táplálkozás titka? – A dietetikus válaszol!

Egész nap nem eszel semmit, majd hazaérve nekiesel az édességes polcnak? Nincs időd főzni, ezért állandóan rendelsz valami gyorskaját? Antal Emese dietetikus szerint az egészséges életmód kulcsa a tervezésben rejlik!

Milyen életkorban kell elsajátítani az egészséges életmód alapjait?

Minél hamarabb kezdjük, annál jobb, az az optimális, ha már kisgyerekkorban odafigyelünk rá. A gyerekeket fejlődésük kezdetén el kell kezdeni nevelni az egészségtudatos életre, hiszen így rögzülnek legjobban a jó szokások. Amikor a gyermek először kerül társaságba, bölcsödébe vagy óvodába, attól függ, hogy megeszi-e az ott felkínált ételeket, hogy otthon mihez szokott. Például, ha sósan főz a család, lehet, hogy ízetlen lesz neki az ennivaló, ha pedig túl kevés ételt ismer, nem fog kísérletezni. A kutatások azt mutatják, hogy amit otthon gyermekkorban tanulunk, azt visszük tovább felnőttkorban is, de azt is fontos megemlíteni, hogy a táplálkozásunkon bármilyen korban megéri változtatni egy egészségesebb irányba.

A kutatások szerint amit gyerekkorunkban tanulunk, azt visszük tovább felnőtt korunkban is.Fotó / antalemese.hu


Mi az a szempont, amit mindenki tartson a szeme előtt?

Az a legfontosabb, hogy legyen egy kiegyensúlyozott napirendünk, tervezzünk előre, hogy legyen mindenre időnk, ne csak a tanulásra. A táplálkozás rendkívül fontos része a napunknak, egy reggelitől például rengeteg energiát kaphatunk. Az, hogy mit eszel és mikor, befolyásolja az iskolai teljesítményedet is, például aki megfelelő reggelivel indít, nagyobb valószínűséggel jobban fog szerepelni a kognitív és a fizikai kihívásokban is. Az antioxidánsok rendkívül fontosak a jó teljesítmény serkentésében, emiatt fontos, hogy az étkezésünk megfelelő mennyiségű E-, B- és C-vitamint tartalmazzon, hiszen ezek támogatják az idegsejteket és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A fáradtság ellen cinket, vasat és jódot tartalmazó ételek segíthetnek, pl. húsok, máj, tojás, halak. Az utóbbi jó forrása a telítetlen zsírsavaknak is, melyeknek fontos szerepük van az idegsejtek táplálásában.


Mik a legelterjedtebb tévhitek a táplálkozással kapcsolatban?

Az egyik legelterjedtebb tévhit szerintem az, hogy minden cukor méreg, hiszen az agyunknak főleg glükózra van szüksége a megfelelő működéshez. Az édességeket tényleg nem szabad túlzásba vinni, egészséges viszonyt kell kialakítani velük. Semmiképpen sem szabad megtiltani vagy összekötni valamilyen jutalommal, például azzal, hogy csak akkor ehet a gyermek csokit, ha jó jegyet kap, mert ezzel felsőbbrendűvé tesszük az édességet a többi ételnél. Arra kell törekedni, hogy a gyermek minden táplálékkal kiegyensúlyozott viszonyt ápoljon.


Mire kell a legjobban odafigyelni, ha kiegyensúlyozottan szeretnénk étkezni?

Ahogy az édességekkel kapcsolatban is említettem, ha valamit túlzásba viszünk, az biztosan ártalmas hatással lesz ránk. Mindegy, hogy egyfajta ételből, tartós élelmiszerekből vagy gyorskajából eszünk többet, mint kellene, mert ha valamiből túl sokat fogyasztunk, az más tápanyagok kárára fog  enni. Visszatérve az első gondolathoz, a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsa többek között a napirend  és az étkezés előre megtervezésében rejlik.

Névjegy
Antal Emese
● dietetikus, szociológus
● két gyermek édesanyja
● szülővárosa: Győr
● a Pécsi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán dietetikusként diplomázott - 1997-ben, majd 2001-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szociológus diplomát is szerzett
● a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke 2005-2012 között, főtitkára 2015-ig
● a Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és idegenforgalmi Kar, Vendéglátás Intézeti Tanszékének oktatója 2016-tól
● jelenleg a TÉT Platform szakmai vezetője
● a FENS (Európai Táplálkozástudományi Társaság) vezetőségi tagja.
● 2016-ban megjelent szülőknek szóló táplálkozási tanácsadó könyve, Gyermek az asztalnál címen, ami a 3-15 éves korosztály táplálkozásának kihívásait tárgyalja és ad gyakorlati tanácsokat
● Szabadidejében a gyerekeire és a tágabb családjára koncentrál, de szeret teniszezni, futni, zenét hallgatni, olvasni és kirándulni is.