Ezek a magyar sikerek hajtják előre a rákkutatást!

A rosszindulatú daganatos megbetegedések világszerte számtalan életet követelnek. Szerencsére évről évre közelebb vagyunk a gyógymódhoz, amihez nekünk, magyaroknak is nem kevés közünk van!

Mit tudunk a betegségről?

A rák egy gyűjtőszó, több mint száz eltérő daganatos megbetegedést foglal magába. Kialakulásukat tekintve két nagy csoportba sorolhatók. Az elsőbe azok tartoznak, amiket külső, környezeti faktorok felhalmozódása vált ki. Ilyen faktor - más néven rákkeltő anyag - lehet a stressz, a dohányzás, az alkoholizmus, a káros UV sugarak, a mozgásszegény életmód, és minden hasonló tevékenység, amitől a szakemberek óva intenek. Immunrendszerünk egy ideig képes felvenni ellenük a harcot, de egy bizonyos határ felett már tehetetlen. A másodikba soroljuk az alapvetően örökletes tényezők által kiváltottakat. A genetikai hajlam a daganatok 5-10 százalékának keletkezéséért felel, ugyanakkor drasztikusan növeli a megbetegedés esélyét. Ha a családban volt daganatos betegséggel küzdő, a rendszeres szűrővizsgálat a legjobb barátunk.

 

A digitális innováció képes megreformálni a betegek életét.Forrás: PixaBay

Az időben észlelt daganat esetében jó esélyeink vannak a gyógyulásra! Szerencsére nem mindegyik rosszindulatú. Az egészséges sejt csak akkor osztódik, ha kell. Ezzel szemben a rákos sejtek újra és újra osztódnak, mígnem átterjednek a környező szervekre, vagy a véráramba kerülve beutazzák az egész szervezetet. A túlbúrjánzott tumorok ellehetetlenítik a szervek normál működését, valamint szaporodásuk rengeteg létfontosságú energiát vesz el a testtől. Sajnos hazánkban a helyzet elszomorító. Az Eurostat 2020-ban közétett felmérése alapján 2016-ban Magyarországon 100 000 lakosra átlagosan 345 rák okozta haláleset jutott, ezzel magasan az EU-s rangsor élére kerültünk.

Digitalizációval a rák ellen

Ekkora veszélyeztetettség mellett nem meglepő, hogy elszánt küzdelmet folytatunk a rák ellen. Az Oncompass Medicine 2020-ban elnyerte a Magyar Innovációs Alapítvány 2019. évi Informatikai Innovációs Díját, idén pedig a neves európai Future Unicorn Award-al gazdagodott a magyar rákkutató cég. A díjat olyan vállalkozás érdemelheti ki, mely a jövőben Európa úttörő technológiai óriásává válhat. A győzelmet a Real-Time Oncology Treatment Calculator névre keresztelt, mesterséges intelligenciára épülő orvosi technológiának köszönheti, ami 0,0002 másodperc alatt képes célzott terápiát találni minden rákos betegnek. Dr Peták István, az Oncompass vezetője az IVSZ-nek adott interjújában elmondta, hogy a digitális innováció képes megreformálni a betegek életét, az ehhez szükséges versenyképesség megteremtése pedig elképzelhetetlen lenne hazai támogatás nélkül.

Fiatalon a jövőért

Nemrég robbant be a köztudatba Seitz Erik. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium talentuma mindössze 17 éves, de máris felfedezett egy gyógyszercsoportot, ami blokkolhatja az áttétek kialakulását. A Gimnázium interjújából kiderül, hogy Erik tavaly kapcsolódott be a rákkutatásba, miután bekerült a Nemzetközi Kémia Torna magyar delegációjába. A gimnazista ezután csatlakozhatott Csermely Péter professzor hálózatkutatási kutatócsoportjához a Semmelweis Egyetemen. A processzorokból, szakemberekből, egyetemistákból álló csoport áttörése, hogy a világon először kötik össze két szomszédos sejt dinamikus jelátviteli hálózatát. Tulajdonképpen biológiai folyamatokról futtatnak számítógépes szimulációkat. Ezt a módszertant fejlesztette tovább Erik, mikor a hálózatba beépített egy hibrid rákos sejtet. Az ilyen sejtek erős invazív tulajdonsággal vannak felruházva, ami sokkal ellenállóbbá és életképesebbé teszi őket. A fiatal kutató a szimuláció során képes volt azonosítani egy olyan új fehérjét, amelynek gátlásával a rákos sejt elveszti invazív képességét. Fontos kiemelni, hogy egyelőre a felfedezés pusztán számítógép alapú adat, ami még gyakorlati alátámasztásra szorul. A vizsgálat évekig is elhúzódhat, lefolytatását a Turbine biotechnológiai vállalat végzi. Erik kutatása során olyan területeket keres, melyekkel előtte nem foglalkoztak. Elmondása szerint, ahhoz hogy jó orvos lehessen, szakmailag és emberileg egyaránt helyt kell állnia.