Nem elég kihúzni magad: ilyen a helyes testtartás!

Lehet, hogy bele sem gondolsz, de a testtartásod sokat elárul rólad! Ha lógó fejjel, előreesett vállakkal és görnyedt háttal jelensz meg valahol, nem fogod a legjobb első benyomást kelteni. Hogyan lehet pozitívabb a kisugárzásod? Mutatjuk!

Állj a tükör elé, és teszteld magad!

  • A talpak legyenek párhuzamosak, a nagylábujjaid nézzenek előre.
  • A talpak három ponton érintkezzenek a talajjal: ezek a sarok, a nagylábujj és kislábujj alatti párna.
  • A medencéd legyen enyhén hátrabillent helyzetben (húzd be egy kicsit a farizmaidat).
  • A mellkasod legyen enyhén kiemelve, vállaid leengedve és lehúzva.
  • A lapockáid közelítsenek egymáshoz.
  • Fejtetővel nyújtózz a plafon felé, a fejed legyen a gerinc meghosszabbítása.

Ha ezután magadra nézel, azt kellene látnod, hogy a bokád, a térded, a nagy tompor, a vállcsúcs és a külső hallójárat megközelítőleg egy vonalban helyezkedik el.
Könnyen bele tudsz helyezkedni a ebbe a pozícióba, vagy nehéz ebben a pozícióban megmaradnod, esetleg kényelmetlennek érzed?

Úgy tudod visszanyerni a helyes tartást, hogy folyamatosan figyelsz a testedre.Forrás: Shutterstock

 Sajnos a helyes testtartást nem lehet a nap minden órájában beállítani. Ha többségében ülő életmódot folytatsz, és sok időt töltesz görnyedt pozícióban, akkor a fejed előrehelyeződik, a vállaid előreesnek, s bizony nehezebb lesz egyenesen állni és ülni. Úgy érezheted magad, mint aki karót nyelt: ezt a felborult izomegyensúly okozza. Vannak izmaid, amelyek megrövidülnek, kifejezetten kötötté válnak, egyesek gyengülnek, megnyúlnak. Ez az elváltozás okozhat különböző problémákat, fejfájást, nyaki és háti panaszokat is. Úgy tudod visszanyerni a helyes tartást, hogy folyamatosan figyelsz a testedre.

Mit tehetsz a mindennapok során?

Akár ülő-, akár álló munkát végzel, tarts rendszeresen, legalább óránként egy kis pihenőt.
Nem szabad ugyanabban a pozícióban sokáig belemerevedni!Nyújtózz, váltogasd a testhelyzeteket, hogy ne mindig ugyanazokat az izmokat terheld! Ha tanulsz, használd ki az órák közötti szünetet, állj fel és mozgasd át az elgémberedett végtagjaidat. A házimunka során is kerüld a túlzott előrehajlást, a görnyedést, figyelj rá, hogy egyenes háttal végezd a feladatokat.
Ne feledkezz meg a változatos, alkatodnak, állapotodnak megfelelő testmozgásról sem! A kedvenc sportodon kívül végezz heti rendszerességgel olyan edzést is, amely az izmaid, izületeid olajozott működését támogatja. A gerinctréning, a jóga vagy a saját testsúlyos erősítő edzés kiváló választás erre a célra.

Forrás: Sportslife.hu