Ezek nélkül el se indulj túratáborba!

Végre valahára egy éves kihagyás után idén újra kitörhet a táborozási láz! A nagy lelkesedés persze nem azt jelenti, hogy felkészületlenül vetjük magunkat a rengetegbe.

Nem vagyunk hobbitok, hogy mezítláb baktassunk erdőn-mezőn át

Teljesen magától értetődő tény, hogy nincs túratábor túracipő nélkül. Ennek ellenére sokan megfeledkeznek róla, vagy szimplán nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő lábbeli kiválasztására. Jó lesz az, amit egy ezresért vettünk a sarki kínaiban! Aztán majd nézünk nagyokat, mikor kék-zöld foltokkal tarkítva lebucskázunk a hegyoldalról. Hatalmas hiba azt gondolni, hogy a hétköznapi – főleg a sima talpú – cipőkkel elboldogulunk. A leggyakoribb tévedés mégis az, hogy egyszerű torna- vagy futócipőt húzunk a lábunkra, mondván, az tökéletesen elég lesz. Nem feltétlenül. Akkor mégis mi dönti el, milyen cipőre van szükségünk? Egyértelműen a terep. Minden domborzat más felszerelést igényel, és még nem is beszéltünk az éghajlatról. Ég és föld zuhogó esőben sziklák közt ugrálni vagy tikkadt szárazságban kaptatni a domboldalon. Az egyszerűbb túrázgatásokra a sportcipők is elegendők tudnak lenni, ám indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk az időjárásról és a terepviszonyokról. Mi inkább azt ajánljuk, hogy mindenki ruházzon be egy túracipőre, ha komolyan gondolja ezt az időtöltést. Tény és való, borsos az áruk, de inkább ez, mint a kórház! Manapság rengeteg megbízható márka közül lehet válogatni, a szaküzletekben pedig biztosra mehetünk, hogy a hozzánk leginkább passzoló termék kerül kosarunkba. Egy jó cipő évekig elkísérhet kalandjaink során!

Forrás: 123rf

Azok a fránya vérszívók...

Nem mi leszünk a tábor egyedüli lakói, és erre jobb felkészülni! Még az erdőig se kell mennünk, máris ránk akaszkodik valami csúfság és elkezd éltető nedűt szipolyozni. Este aztán jöhet a szokásos vakarózás, hogy véletlenül se tudjuk kipihenni magunkat a következő napra. Azért, hogy mindezt megelőzzük, ne felejtsünk el szúnyog- és kullancsriasztót pakolni táskánkba! Nyugodtan mehet melléjük valami kenőcs is, arra az esetre, ha megcsíptek volna minket. Világi találmány a kullancskiszedő csipesz, amivel gyorsan eltávolíthatjuk a kis ízeltlábúakat, ezzel csökkentve a komolyabb fertőzés esélyét.

Forrás: 123rf

Mi legyen a túlélőcsomagban?

Hátizsákunk kapacitása véges, meg hát amúgy sem tudnánk mindent elcipelni. Csak a legfontosabbakat vigyük magunkkal, de mik legyenek ezek? Az időjárásról már beszéltünk, ezért végletekben gondolkodva – bár így csak a sithek tesznek – készítsünk be egy esőköpenyt és húzzunk fel sapkát és napszemüveget. Ha kifejezetten napsütéses útnak nézünk elébe, kenjünk magunkra naptejet, hisz nincs rosszabb egy leégésnél. Hallgassunk édesanyánkra, mikor azt szajkózza, rétegesen öltözzünk fel! Még a legmegbízhatóbb túracipőkkel felvértezve is érhet minket baleset, amin sokat tud segíteni a sebtapasz és kötszer. Ennél is jobb, ha komplett elsősegély csomagunk van. A hiedelemmel ellentétben kevés helyet foglalnak, és viszonylag könnyen beszerezhetőek. Végezetül tartsuk észben, hogy túrázni igen megterhelő. A kiesett energia pótlására okvetlenül vegyünk magunkhoz pár szendvicset, esetleg csokit, és sose hagyjuk üresen a kulacsot! A nasival magán a szálláson nem árt vigyázni, máskülönben hangyák raját vonzhatja oda.

Sok olyan dolog van még, amikre tuti gondoltatok, azonban ártani nem árt, ha összeszedjük őket Nektek:

  • hálózsák
  • tisztálkodási szerek
  • gyógyszerek
  • törülköző
  • papucs
  • pótruhák
  • töltő
  • zsebkendő
  • guriga WC papír

Ne aggódjatok, még bőven van időtök beszerezni minden szükséges kelléket. Majdnem elfelejtettük, valakinél legyen térkép!