Segítség, válnak a szüleim!

A szüleid válása minden életkorban megterhelő lehet, azonban kamaszként, amikor a saját lelked és tested változásaival is küzdened kell, még nehezebb az elfogadás. Biztosak vagyunk abban, hogy rengeteg kérdés felmerül bennetek, ezért igyekszünk megválaszolni azokat, annak érdekében, hogy könnyebben túljussatok ezen a nehéz időszakon!

Amikor úgy érzed megkönnyebbültél...

Mire megtörténik a válás, a legtöbb házaspár rengeteg vitán és veszekedésen van túl, melynek sok esetben a gyermekek is szem- és fültanúi lehetnek. Vannak olyan szülők, akik esetleg csak csendben eltávolodnak egymástól, de tapintható a családi vacsoráknál a feszültség, vannak, akik között azonban egészen elmérgesedik a helyzet, ami sokszor fizikai bántalmazásig is fajulhat. Természetes érzés, hogy a stressz forrásától szeretnél minél hamarabb szabadulni! Az amúgy instabil helyzet a válás után normalizálódik, a gyerekekre is nagyrészt több idő jut mindkét fél részéről, így akár egyik, vagy mindkét szülőddel bensőségesebb viszont alakíthatsz ki a későbbiekben.

Amikor azt hiszed a Te hibád...

Nagyon sok gyermek és kamasz magát hibáztatja a szülei válásáért. Sok esetben a rossz magaviseletre, jegyekre gondolnak a fiatalok, hiszen a veszekedések indokaként ezek az iskolai gondok is megjelennek a szülők részéről. Tudnod kell azonban, hogy a szüleid kapcsolata már a születésed előtt kezdődött, így a problémák is régre nyúlhatnak vissza. Amikor már komoly viták után válásra kerül a sor, annak a szülők közötti ellentét az oka, nem pedig a tanulmányi eredményed vagy a magatartásod!

Forrás: 123rf

Amikor úgy érzed már semmi nem lesz ugyanaz...

Ez egy teljesen jogos félelem a részedről, hiszen a válással a szülők egyik fele távolabb, más otthonba költözik. Tarthatsz attól, hogy kevesebbet látod a költöző felet, vagy attól is, hogy a különélés miatt más otthont kell találnotok magatoknak. Aggodalmaskodhatsz azon is, hogy vajon milyen új párt találnak maguknak a szüleid, és hogy nehezebben fogtok tudni megélni most, hogy egy keresetből kell finanszírozni a mindennapi létet.

Ezekre a problémákra azonban nem neked kell megoldást találnod, előre aggódni pedig teljesen felesleges. Egy idő után hozzászoksz majd az új helyzethez és lehet, hogy élvezni fogod, hogy a hétvégéken apukád, vagy anyukád csak veled foglalkozik. Az ünnepek két helyen lesznek megtartva, a szüleiddel pedig megbeszélheted, hogy mi lenne az a rendszer, ami számodra kényelmes.

Amikor úgy érzed, minden rajtad csattan...

Ha a szüleid nem békében váltak el egymástól lehet precedens arra, hogy egyes döntések és viták kereszttüzében találod magad, ahol úgy érezheted, kénytelen vagy a két szülő közül választani. Mivel neked az a legjobb, ha anyukáddal és apukáddal is tartod és ápolod a jó kapcsolatot, állj ki magadért! Amennyiben úgy érzed, hogy a szüleid választásra kényszerítenek, belevonnak a vitás helyzetekbe, vagy éppen rajtad keresztül szeretnék véghez vinni az akaratukat, nyugodtan parancsolj megálljt! Beszélj mind a két féllel, külön-külön, vagy akár egyszerre is és meséld el nekik, hogy ez a helyzet téged felőröl és nyugtalanít. Biztosítsd őket arról, hogy szükséged van mindkét fél támogatására, szeretetére és figyelmére.

Forrás: 123rf

Amikor úgy érzed dühös vagy...

A válási folyamat előtt, alatt és után sokszor érezheted magad nyugtalannak, mérgesnek, csalódottnak. A szüleid mintaként jelennek meg előtted, az ő példájukat követed, így természetes, hogy más szemmel nézel rájuk, sőt az is, ha esetleg gyengeségként éled meg a részükről a házasság tönkremenetelét. Ez a harag a válás után esetenként erősödhet benned, majd átválthatja a magány érzése. A statisztikák szerint a kortársaid szüleinek egy része biztosan válófélben van, vagy esetleg már korábban el is vált. Beszélgess velük a problémádról! Biztos, hogy tud neked olyan új aspektust mutatni, amire korábban nem gondoltál.

Amikor úgy érzed, már csak egy szakember segíthet...

Amennyiben a szüleiddel nem sikerül szót értened, fordulhatsz a tanáraidhoz, vagy esetleg rajta keresztül az iskolapszichológushoz. Ha úgy érzed, nem tudod feldolgozni azt, amint keresztül mész, mindenképpen jelezd a szüleidnek! Keressetek együtt egy olyan szakembert, aki akár családterápiával is foglalkozik, így egyszerre juthattok túl a krízis időszakán.

Előfordulhat az is azonban, hogy úgy ítéled meg, olyan segítségre van szükséged, amelyhez nem szükséges a szüleid közreműködése. A Kék vonal oldalán telefonon, e-mailben, vagy éppen chat segítségével léphetsz kapcsolatba felnőtt szakemberekkel, akik egy-egy megértő beszélgetés során igyekeznek feloldani a benned felgyülemlő stresszt. Ha a közreműködők úgy érzik, szükséged van rá, konkrét információkkal szolgálnak azzal kapcsolatosan, hogy a problémáddal hova fordulhatsz, beavatnak abba, gyermekként az adott helyzetben milyen jogaid vannak és amennyiben szükséges, szerveznek neked konkrét segítséget is.