Hogyan éljük túl a kamaszkort? Szerelmek

A legtöbben már egészen korán, a kamaszéveink elején átesünk az első szerelmen, ami megváltoztathatja az egész életünket. A soha véget nem érő körforgás elkezdődik és sokszor nem könnyű eldönteni, hogy szerelmesek vagyunk-e, vagy csak vonzódunk a másikhoz.

Tökéletes recept nem létezik és a kérdésekre sincsenek egyszerű válaszok. Mi azonban megpróbálunk egy kis segítséget adni, hogy tájékozódni tudj a szerelem kavargó és sokszor nehéz világában. Vajon szerelem, amit érzel? Mi történik, ha véget ér? A szerelem mindent kibír? Mi lesz a barátaimmal?

A szerelem tudatában

Egy kapcsolat mindig két fél tökéletes harmóniáján és együttműködésén alapszik, már fiatal korban is. Amennyiben elér a szerelem, érzelmeid hatására különlegesnek érzed magad és a párodat is. Földöntúli örömmel tölt el az együtt töltött idő és úgy érzed, hogy megtaláltad önmagad a másikban. Természetes, ha egy párkapcsolatban vitás helyzetek is kialakulnak, ám két szerelmes között ezek a veszekedések rövid ideig tartanak és kibékülés után is úgy gondoljátok, hogy az őszinteséget választjátok bármely helyzetben. Ha pedig néha bekúszik a féltékenység, nem marad állandó vendég, hiszen a bizalom az alapja a kapcsolatotoknak.

Forrás: 123rf

A plátói szerelem

Vannak olyan szerelmek is, melyek soha nem teljesülnek be. Ez a szerelem félelem nélküli és a maga módján csodálatos, ellenben szerelmünk tárgya csak képzeletünkben lehet a miénk. Habár az elutasítástól megmenekülünk, az egyoldalú szerelem kimondottan fájdalmas is lehet a másik elérhetetlensége miatt. Megeshet, hogy egy sokkal idősebb félbe szeretünk bele, vagy olyan személybe, aki már boldog párkapcsolatban él, de előfordul az is, hogy azért marad beteljesületlen a szerelem, mert nem merjük bevallani az érzéseinket. Ez utóbbi esetben mindig érdemes kockáztatni, hiszen a biztos tudás mindig jobb, mint a bizonytalanság és az álmodozás.

A szerelem fájhat

Nem csak a plátói kapcsolatok okozhatnak fájdalmat, egy szerelem megélése sem mindig fenékig tejfel. Azzal, hogy megbízunk egy másik személyben, kiszolgáltatottá és sebezhetővé válhatunk, mindent sokkal felfokozottabban élünk meg. Nehéz lepelként telepedhet a szerelmesre a másik fél hiánya, az elvesztésének gondolata, vagy egy rosszul elsült vita is. A legfájdalmasabb pedig a szakítás. Ezek a rossz pillanatok azonban biztosan elmúlnak, hiszen az idő múlásával egyre távolabbinak tűnik majd a probléma. Segítségedre lehet egy baráti beszélgetés, vagy a szüleid bölcs tapasztalata.

A szerelem megerősít

Egy kapcsolat hatására teljesen más szemmel tekintünk a világra. Az első szerelem megismerése hozza a legnagyobb fordulatot egy kamasz életében, hiszen ez az a pillanat, amikor megismered magad egy másik személy szemüvegén keresztül. Egy kapcsolat nem csak jó pillanatokból áll, a nehézségek pedig erősebbé tesznek és tapasztalatokkal ruháznak fel. A közös emlékek összekötnek és később ezekből táplálkozhatsz majd.

A szerelem és a barátok

Természetes dolog, hogy a kapcsolatod és a suli mellett nem jut elég időd a barátaidra. Azok, akik átestek már az első ilyen élményükön, nem fognak meglepődni azon, hogy kicsit kiesel a napi körforgásból és kevesebbet találkozol a baráti köröddel. Sok esetben azonban nehézségeket és vitákat szülhet ez az új érzés és jelenség. Amennyiben konfliktushelyzetbe kerülnél, ülj le beszélni velük! Magyarázd el nekik, hogy milyen változásokon mész keresztül és kérd ki a tanácsaikat. Meséld el a párodnak is, hogy néha szükséged van arra, hogy nélküle tölts el egy délutánt. Ezek a külön töltött idők megerősítik a hiányérzetet és feldobják a kapcsolatokat is. Így a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad!

A tökéletes egyensúly megtalálása sosem könnyű! A pároddal eltöltött időhöz azonban tudunk további segítséget nyújtani. Szuper randiötletekért keresd a Sulilife és az Unilife randitippes cikkeit!