Én így szeretem magam! – Az önelfogadás útvesztőjében

Sokszor a felnőtteknek is nehezére esik, hogy tükörbe nézve elégedetten azt mondják: Elfogadom a testem és szeretem a lelkem! A folyton változó kamaszok hogyan tudnának egy olyan akadályt könnyen megugrani, amit a kialakult külsővel és személyiséggel rendelkező felnőtteknek sem sikerül sokszor? Holott ez nem olyan nehéz dolog. Egy kis gyakorlás és elindulhatsz az önszeretet útján!

Neked mekkora önbizalmad van? Ha a lelked rendben van a tested fellélegzik. Ahhoz, hogy elfogadjanak először neked kell megegyezned saját magaddal, ami valljuk be, nem kis teljesítmény. Az önbecsülés azonban olyan dolog, ami nélkül nincs önelfogadás. Szükséged van rá ahhoz, hogy egészséges kapcsolatokat alakíts és az egyéniség kialakításában is kiemelkedő szerepet játszik, hiszen a kialakult énkép hatására a trendek és a megfelelési kényszer nem visz majd ingatag talajra.

Mit okoz, ha nincs önbizalmad?

Az önbizalom az a kis jelenség benned, ami már csecsemőkortól elkezd kialakulni és fejlődése szinte életünk végéig tart. Ezáltal van motivációnk és bátorságunk bizonyos feladatok elvégzésére, felkészít a bizonytalan helyzetekre. Amennyiben nem alakul ki megfelelően, felnőtt korban már sokkal nehezebb felépíteni. Sőt, rengeteg frusztráció és feszültség keletkezhet benned, hiányában a stressz hatására a problémamegoldó készségeid is gyengébben teljesíthetnek. Ezért célszerű minél hatékonyabban fejleszteni az önbizalmad és ezáltal a önmagad elfogadását.

Forrás: DJ Jamina Instagram

Hogyan fejleszthető az önelfogadás?

  • Keresd meg magadban azokat a külső tulajdonságokat, melyeket szeretsz magadban! A tested az, amit minden nap látsz a tükörben és amivel mások is találkoznak. Minden reggel nézz tükörbe és sorold fel hangosan mit szeretsz! Meséld el a tükörképednek, hogy szép vagy, egészséges és elfogadod azokat a külső tulajdonságaid is, amivel esetleg nem vagy elégedett!
  • Keresd meg a szerethető belső tulajdonságid! A legapróbb dolgok is számítanak ez esetben. Jó barát vagy? Társasági ember vagy? Gyorsan tanulsz? Pozitív életszemlélettel rendelkezel? Tesiből kiemelkedően teljesítesz? Ezek mind-mind segítenek rátalálni arra, ki is vagy te valójában!
  • Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Lehet, hogy irigylésre méltónak találod valaki más haját, testét, stílusát, tudását, ez azonban nem azt jelenti, hogy neked is olyanná kell válnod! Akiket hamar elfogad egy közösség, csak egy dologgal rendelkezik, amivel a többiek nem, ez pedig a magabiztosság!
  • Legyél természetes! Ne erőltess magadra trendi viselkedési formákat, ha az teljesen elüt a személyiségedtől. Amikor nem érzed magad kényelmesen egy adott szerepben, meg van a lehetőség arra, hogy könnyen visszájára süljön el a próbálkozás.
  • Mosolyogj sokat! Tudtad? Még egy rossz napon magunkra erőltetett mosoly is rendkívüli hangulatjavító funkcióval bír! Nevess magadra a tükörben, mosolyogj a buszon, villamoson, és gondolj pozitív, kellemes dolgokra! Meglátod, mennyivel könnyebb lesz túlélni a napot!
  • A legfontosabb azonban mindig az, hogy figyeld meg önmagad! Írd le egy papírra, mikor érezted magad magabiztosnak aznap és jegyezd meg a helyzetet!

DJ Yaminával az önelfogadás útján

Csatlakozz Yamina önelfogadó pár napjához, ha úgy érzed, hogy egy közszereplő segítségével könnyebben menne a fejlődés! Öt napon keresztül egy-egy feladatot ad a követőinek, ezáltal megtanítja, hogyan fordíts hátat az önbizalomhiánynak! Ha lemaradtál volna az első két napról semmi baj, visszanézhető Yamina instagram profilján a #JOVAGYOK1 buborék alatt!

További tippeket az önelfogadás rögös útján a Sulilife oldalán találsz!