Sűrűn ülsz számítógép előtt? Van valami, amiről mindenképp tudnod kell

A digitális oktatás miatt az elmúlt egy évben mindenki sokkal több időt töltött a számítógépe előtt. Néhányótok számára talán pont ezért vált érdekessé a számítógépes játékok világa, hiszen sok esetben akár új barátságok és ismeretségek is köthetők ezeken a platformokon. De vajon tisztában vagy a dolog hátulütőivel?

A túlzásba vitt internet- és videójáték-használat komoly veszélyeket rejt magában, amelyekre érdemes odafigyelni.

A nyilvánvaló problémák

Ezek a testi tünetek nem kizárólagosan a játékhoz vagy a netezéshez köthetők, de mindenképp érdemes velük számolni. Ha sokat ülsz a képernyő előtt, jó eséllyel előbb-utóbb a látásod is megsínyli ezt a fokozott igénybevételt.

Érdemes ebből kifolyólag szemcseppet beszerezned, mert ezzel legalább a fellépő szemszárazságot tudod kezelni – de az a legjobb, ha nem töltesz a szükségesnél több időt a monitor előtt.

Hasonlóan problematikus a testtartás is: ha sokáig kell egy helyben ülnünk, esetleg még gépelnünk is, hajlamosak vagyunk behúzni a nyakunkat és előreejteni a vállainkat. Ez a rossz testhelyzet aztán az idő elteltével rögzülhet is, és azon túl, hogy nem túl esztétikus, hosszú távon egyéb kellemetlen problémákat is eredményezhet.

Ha kénytelen vagy a gép elé ülni, időnként ellenőrizd magad! Egyenesen ülsz? Nem terheled túl egyik oldaladat sem? Kényelmes ez a testhelyzet? Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszolsz, korrigáld a testtartásod!

A rossz testhelyzet az idő elteltével rögzülhet isFotó / Shutterstock

Alattomos veszélyek

Sokkal nehezebb észrevenni ezzel szemben a függőség kialakulását. Ez azért különösen veszélyes, mert a számítógépfüggők (például a dohányosokhoz hasonlóan) nem képesek enélkül az időtöltés nélkül létezni, és elvonási tüneteket produkálhatnak, ha nem jutnak gépközelbe, ez pedig hatással lehet az egész életükre.

A Bors cikke szerint leginkább a 14–20 éves korosztály lehet érintett ebben a problémában. De honnan is sejtheted, hogy valami nem oké? Íme néhány intő jel:

  • Nem veszed észre az idő múlását, ha játszol.
  • Akár alvás helyett is játékkal töltöd az idődet.
  • Feldühít, ha nem játszhatsz vagy számítógépezhetsz, amikor szeretnél.
  • A kötelességeid kárára megy ez a hobbid.
  • Szívesebben töltöd az idődet online, mint a barátaid vagy családod körében.
A 14–20 éves korosztály lehet érintett ebben a problémábanFotó / Shutterstock

Mint olyan sok dologra, a játék- és internetfüggőségre is igaz, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Igyekezz időt szánni az offline hobbijaidra és kapcsolataidra is, és csak mértékkel tölts időt a monitor előtt. Ha pedig úgy érzed, egy kicsit túlzásba estél, tarts digitális detoxot: néhány napig ne légy online, koncentrálj az életed más területeire – szerencsére a távoktatás végeztével már megteheted ezt!