Keményebb, mint hinnéd! Jógafajták, amiket érdemes kipróbálnod

Akár kikapcsolódni, akár mozogni szeretnél, a jóga nagyszerű időtöltés lehet számodra. Több pozitív hatása is van, amik miatt érdemes belevágni – meglepődnél, mennyit segíthet abban, hogy kicsit fellélegezz a több mint egy éve tartó karantén után.

Ez a mozgásforma több szempontból is egészséges lehet, segítheti szervezeted megfelelő működését, hisz erősebbé, hajlékonyabbá tesz, ugyanakkor a szorongást is csökkentheti. A legnagyobb tévhit vele kapcsolatban az, hogy a hajlékonyság elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki elsajátítsa ezt a mozgásformát. Nem kell hozzá, sőt, sok esetben az erő és az egyensúly sokkal fontosabb, mint maga a hajlékonyság.

Ahhoz, hogy ki tudd választani, a jóga melyik fajtája illene a legjobban a testedhez összegyűjtöttünk pár lehetőséget.

Vinyasa jóga

Ebben az esetben az oktató nem szakítja meg a mozgást azzal, hogy elmagyarázná pontosan, hogyan kell a pózokat felvenni, inkább hagyja, hogy mindenki a maga tempójában sajátítsa el az különböző gyakorlatokat. Ha kezdő vagy, ezzel a legkézenfekvőbb indítanod, hisz kicsit lassabb a ritmusa, így egyszerűbbé teszi a dolgodat.

Vinyasa jógaFotó / Yoga

Yin jóga

A taoista hagyományból eredően inkább passzív, ülő pozíciókra korlátozódik, főleg a csípőt, a feneket és a gerinc alsó részét mozgatja át. A különböző pozíciókat egytől akár tíz percig is tarthatják, célja az, hogy hajlékonnyá tegye azt, aki gyakorolja.

Yin jógaFotó / 123rf

Kundalini jóga

Ez a jógafajta az energia felszabadulásáról szól, főleg a gerinc tájékán. Többször meditáció, valamint légzési technikák elsajátítása kíséri.

Kundalini jógaFotó / 123rf

Bikram jóga

Azok kedvence, akik szeretik, ha jól meg vannak izzasztva. Ezt a fajtát az indiai oktató, Bikram Choudhury találta fel a hetvenes években. Lényege, hogy huszonhat pózt váltogat, melyek arra szolgálnak, hogy erősítsék az izmokat, valamint „átmossák" a szerveket. Felmelegített szobában zajlik az oktatás annak érdekében, hogy könnyebben meg lehessen szabadulni a méreganyagoktól.

Bikram jógaFotó / AFP

A jógát sokan alábecsülik, de ez általában addig tart, amíg a kétkedők el nem mennek az első alkalomra, és ki nem próbálják élesben. Hidd el, mindegy melyiket választod, a katarzis nem marad el.