Fogyasztod őket? Meglepően cukros italok és ételek, amiket jobb elkerülni

Zsírmentes, gluténmentes és természetes – szerepel az egészséges ételek csomagolásán, csak az marad le, hogy milyen sok cukrot tartalmaznak. Éppen ezért érdemes megnézni a tápérték táblázatot vásárlásnál, amiből hamar kiderül, hogy sokszor nem is olyan egészséges az adott termék.

Hogy miért van ez? Nos, a tested imádja a cukrot, éppen ezért minden készétel gyártó igyekszik minél többet tenni minden termékébe, még a sósakba is. A Mindmegette cikke alapján állítottunk össze listánk, hogy segítsünk tudatosabb fogyasztóvá válni téged, ebben a cukorral teletömött világban.

5. Kész tésztaszószok

Miért lenne a „hagyományos" bolognai mártásban cukor? Nos, azért, hogy finomabb legyen, és kevésbé vedd észre, hogy ipari körülmények között készült ételt eszel, illetve így folyamatosan ugyanazt az ízt tudják nyújtani. 100 gramm szószhoz körülbelül 7 gramm cukrot adnak, ami nem rengeteg, de ha rendszeresen eszel ilyesmiket, akkor összeadódik.

4. Gyümölcslé

GyümölcsléFotó / 123rf

A lehető legegészségesebb ital kéne lehetne a gyümölcslé, de sajnos nem az. Ugyanis a gyümölcsök tele vannak cukorral, és lé formájában még koncentráltabban tudjuk ezeket bevinni a szervezetünkbe, például 100 milliliter almalében ugyanannyi cukor van, mint egy pohár kólában: közel 11 gramm.

3. Sovány gyümölcsjoghurt

Sovány gyümölcsjoghurtFotó / 123rf

Diétás terméknek szánják őket, csak mégsem azok, ugyanis sok zsírmentes gyümölcsjoghurt ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint a „kövér" társaik. Egyes esetekben akár 15 gramm is lehet 100 gramm joghurtban, ami semmissé teszi a zsírmentesség előnyeit.

2. Ketchup

KetchupFotó / 123rf

Kevés ember van a világon, aki nem szereti a ketchupot, viszont közülük sokan pontosan az édességét nem kedvelik ennek a szósznak. Nem véletlenül, hiszen az átlagos bolti ketchupban rengeteg hozzáadott cukor van, 100 grammban akár 30 is lehet.

1. Müzlik

A legkényelmesebb, de egyben a legcukrosabb reggelik is a különböző gabonapelyhek, amik lássuk be, túl vannak értékelve. Ugyanis gyorsan felszívódó cukrokkal nem jó indítani a napot, és van amelyiknek 100 grammjából 30 cukor!