Félsz a vezetéstől? Létező, de legyőzhető fóbia

Önbizalomhiány vagy rossz élmény is okozhatja, hogy kórosan rettegünk a vezetéstől. A bajnak neve is van, amaxofóbia, amellyel rengetegen küzdenek. Összeszedtük, mit kell tudni róla, és azt is, hogyan szabadulhatunk meg a félelemtől.

Neked is remegett már a kezed, amikor autóba ültél? Izzadtál, pánikoltál, mielőtt beindítottad az autót?

Fontos tudni, hogy nem vagy egyedül, sokan küzdenek amaxofóbiával (ismerik még motorfóbia vagy hamaxofóbia néven is), amely a vezetéstől való kóros félelmet jelenti, a jogosítvány megszerzése után, az önálló utakon szembesülünk vele. Vannak, akiknél főleg akkor jelentkezik, ha utast visznek magukkal, másoknak a „neccesebb" helyszínek, mondjuk egy híd vagy akár az éjszakai körülmények okoznak kihívást, ám a legtöbben minden vezetési helyzettől rettegnek.

Forrás: Shutterstock

Nem is pusztán a vezetéstől rettegünk - bár a rengeteg hatás, impulzus is kihívást jelent -, hanem inkább a lehetséges következményektől.

A Healthline cikkében Paul Greene, a manhattani kognitív viselkedés-terápiával foglalkozó központ vezetője és pszichológusa segítségével szedte össze a tudnivalókat.

A fóbia jellemző tünetei

Talán a legfeltűnőbb, hogy voltaképpen mindenáron megpróbáljuk elkerülni a vezetést. Ha viszont volán mögé kell ülnünk, akkor irracionális félelmet és pánikot érzünk, szeretnénk szabadulni a helyzetből. A fizikai tünetek:

  • izzadó tenyér
  • zavarodottság
  • légszomj
  • szédülés
  • szapora szívverés és légzés

Mi a probléma forrása?

A megoldáshoz kezdésként fontos megpróbálni megtalálni a vezetéstől való kóros félelem gyökerét. Fakadhat a múlt rossz élményeiből, balesetekből, vagy egy olyan balesetről, amelyet a televízióban láttunk. Az önbizalomhiány is okozhatja, illetve az, hogy nem bízunk a vezetési képességeinkben, például rettegünk attól, hogy balesetet okozunk. A nagy forgalom is hathat rosszul, érezhetjük magunkat elveszettnek vezetés közben.

Sajnos az is lehetséges, hogy a környezet nem volt elég támogató a jogosítvány szerzése során, például az oktató viselkedett nem éppen kedvesen, vagy a szülők adtak kevés támogatást.

Van megoldás!

A cikk elsősorban természetesen azt ajánlja, hogy forduljunk szakemberhez, aki segít feltárni az okokat, és kiutat mutat a félelem sötét erdejéből. Ha viszont úgy érezzük, hogy első körben megpróbáljuk mi magunk legyőzni a félelmet, arra is létezik néhány praktika.

1. Vezess tapasztalt (és türelmes) sofőr mellett

Nagy váltás, amikor a jogosítvány megszerzése utána hirtelen már senki sem ül melletted, aki közbe tud avatkozni egy-egy szituációban, „magadra maradsz". Ha van tapasztalt és türelmes sofőr ismerősöd, kérd meg, hogy tartson veled. Biztonságérzetet adhat a jelenléte, segíthet, eközben pedig rutint szerzel, és az apró sikerélményekkel fokozatosan felépítheted a vezetési önbizalmadat.

2. Ne keresd egyből a kihívásokat

A legtöbb tapasztalt autós azt mondja, hogy az ember a jogosítvány megszerzése után tanul meg igazán a vezetni. Ez egy folyamat, ne akarjunk átugrani lépcsőfokokat, először próbáljunk például kisebb forgalmú időpontokban, nappal vezetni. Aztán fokozatosan jöhet a vezetés a nagyobb forgalomban, az éjszaka vagy a rossz időjárási viszonyok között.

3. T-betű

Bártan használd a tanulók T-betűjét, hiszen így felhívod a környezet figyelmét arra, hogy friss jogosítvánnyal vezetsz. A többség türelmesebb lesz, jobban felkészül arra, hogy bizonytalanabbul vezetsz, a rutintalanság miatt még valamivel kiszámíthatatlanabbul reagálsz a különböző helyzetekre vagy éppen lefulladsz.

4. Képezd magad

Nemcsak a volánnal lehet fejlődni, hanem az elméleti hátteret is frissítheted. Újra és újra átböngészheted a KRESZ-t, tesztelheted a szabályismereted, vagy olvashatsz cikkeket arról, hogyan vezess különböző helyzetekben. Talán az is segíthet, ha középiskolában megszerzed a jogosítványt, mert akkor több időt lesz gyakorolni. A sikeres KRESZ-vizsgához már adtunk tippeket.