Nyár, buli, alkohol – Érezd jól magad, biztonságosan!

Itt a nyár és így az évzárót és ballagást követően lekerül rólunk egy nagy teher. Nincs suli, csak a végtelen vízpartok, partik akár szerda este is, hiszen ki figyeli, hogy csütörtökön mikor kelsz fel? Egy-egy buli azonban sokszor elcsúszik egy kicsit meredekebb irányba, amitől a másnap, vagy éppen az aznap, nem a legkellemesebb élmények közé tartozik.

A másnap azonban csak egy kis negatívum egy átmulatott este után, amit hamar elfelejtünk, ha az azt megelőző este kiválóan alakult. Azonban rejt némi veszélyt magában egy-egy éjszaka is, valamint az alkoholfogyasztás is sodorhat olyan helyzetekbe.

Tudod-e, hogy hogyan hat az alkohol?

Amint a szádba kerül, elkezd felszívódni a száj nyálkahártyáján keresztül, majd a gyomorba érve bekerül a véráramba. Minél kevesebbet eszel, annál gyorsabban hat a szer és hirtelen beüthet. Tehát az elsődleges és legfontosabb szempont, hogy mielőtt bulizni mész egyél! Üljetek be pizzázni, vagy egyetek egy gyrost, de az is elég, ha otthon bekapsz pár falatot.

Amit jobb elkerülni

Mindig eljön az estének az a pontja, ahol a többiek itallal kínálnak akkor is, amikor már úgy érzed, hogy esetleg neked elég volt. Nyugodtan utasítsd vissza, ha már nem esik jól! Egy jó tipp az estéhez, hogy követni tudd az eseményeket, ha csak minden második italt fogadod el.

Minden második körben fogyassz el egy pohár vizet! Kerüld az energiaitalt, a kávét, mert a koffein mindig felerősíti az alkohol hatását és a nemkívánt hatásait. Gyorsíthatja a bélműködést, ami hasmenéshez is vezethet, illetve a szénsav felmarhatja az alkohollal kölcsönhatásban a gyomorfalad, ami nagyon hamar hányingerhez és esetleg hányáshoz is vezethet!

Forrás: Shutterstock

Ne keverd az italokat! Nincs annál rosszabb, mint mikor töményet, sört és esetleg még fröccsöt is magadba döntesz. Ez a biztos recept egy kellemetlen estéhez! Amennyiben iszol röviditalt, kerüld a sör és a borfogyasztást, igyál gyümölcslevet, vagy éppen vizet mellé. A sör és a fröccs mindig jobb választás, persze külön-külön, mint a tömények! Lassabban fogyasztod el, kevesebbet is tudsz belőle meginni is az alkoholtartalma sem olyan magas, ezáltal elkerülhető a másnap. A víztartalma is magas, ezáltal kisebb eséllyel leszel másnapos, ha csak ezeket iszod!

Ha mégis elkap a másnap

Megesik, hogy az este folyamán nem figyelsz a folyadékbevitelre, az alkohol pedig vízelvonószerként működik a szervezetedbe, így borzalmas fejfájásra ébredhetsz! Ehhez társulhat szédülés, hányinger, hányás, ezektől azonban nem kell megijedned! A dehidratáltság kezelésével a tünetek enyhülni fognak és gyorsan el is múlhatnak. Ami fontos, hogy ne vegyél be fejfájásra paracetamol tartamú fájdalomcsillapítókat! Ezek ugyanis a májban kerülnek lebontásra, ami csak még nagyobb terhelést okoz a szervezetnek. Ha nem bírod a fejfájást célszerű ibuprofén alapú gyógyszert keresni a bántalmakra.

Mindenre vágysz majd egy átmulatott éjszaka után, csak ételre nem valószínűleg, azonban kicsit meg kell erőltetned magad! A szénhidrátban gazdag ételek kifejezetten jót tesznek a gyomorpanaszoknak. A legjobb tipp egy gyors hamburger, ami csillapítja a hányingert és előbb, vagy utóbb a fejfájást is! Makacs émelygés esetén igyál jéghideg cukros kólát kortyonként, amiből előtte kikeverted a szénsavat!

Plusz vésztippek, ha egy barátod túl sokat iszik az este

Megeshet, hogy az egyik barátod többet iszik a kelleténél egy koncert közben, vagy akár egy szórakozóhelyen. Ilyenkor nehéz lehet eldönteni, hogy mi a helyes, így adunk pár tippet azzal kapcsolatban mit tehetsz, ha ilyen helyzetbe keveredtél!

Figyelj arra, hogy a barátod már ne igyon többet az este! Maradj vele és figyelj arra, hogyan érzi magát. Próbálj neki minél több vizet adni, valamint kísérd olyan helyre, ahol nyugodtan és csendben tud pihenni. Fontos, hogy oldalt aludjon, így a félrenyelés esélye kevesebb!

Szórakozz felhőtlenül, bulizz a haverokkal, de felelősségteljesen! A fiatalkori alkoholfogyasztásnak ugyanis meglehet a böjtje, melyről további infókat olvashatsz a SuliLife oldalán!