Mondd mi történik? – Változások a fiúk testén kamaszkorban

Este kisfiúként fekszel le, másnap reggel a tükörben más fiú köszön rád? Egyik pillanatról a másikra robban be az érzés, mélyül a hangod, tele leszel pattanással? Néha nem tudod miért, de indokolatlanul dühös vagy később mérhetetlenül vidám?

Segítünk eligazodni ebben a bonyolult, ám csodálatos korszakban, ami beköszönt, ha kamaszodni kezdesz. Nagyon sok minden kavaroghat benned, amit nem tudsz kezelni és ez a nehézség sokszor olyan formában tör utat magának, ami bizonytalansághoz és önbizalomhiányhoz vezethet. Összefoglalónk keretein belül betekintést nyerhetsz a tested apró változásaiba, hogy könnyebb legyen választ találni a miértekre és a hogyanokra!

Miért is történik ez a hatalmas változás?

Az életkor előrehaladtával a szervezet beindítja azt a belénk kódolt természetes biológiai folyamatot, ami segítséget nyújt a párkereséshez, majd későbbiekben a gyermeknemzéshez is. Ez azonban lassan halad előre és óvatosan tör utat magának, általában évek alatt. A test hamarabb elkezd érni, mintsem, hogy az ember tudná mi is történik körülötte. A fiúk hirtelen megnyúlnak, hosszúak lesznek a végtagjaik és nehezebb őket koordinálni. Ingerlékenyebbek lehetnek, változékony hangulat jellemzi őket. Emellett persze a kamaszfiúk a legtöbb esetben szörnyen lusták lesznek. A hirtelen növekedéstől és a hormonális sokktól a fiatalok szervezete hamarabb fárad ezt azonban egy felnőtt számára megérteni nem feltétlenül egyszerű.

Forrás: 123rf

A sokszor kedvetlen kamasz fiúk pszichésen hamarabb megérnek a változásra, mint a hasonló korú 12-14 éves lányok. Ezért ne lepődj meg ha esetleg idősebb lányok kezdenek el tetszeni, akik testileg és pszichésen is inkább a te általad megálmodott bálványhoz állnak közelebb. Amennyiben nincs sikerélményed az idősebb lányok tekintetében ne aggódj, ez a korszak hamar elmúlik és egy-két éven belül a veled egykorú lányok is hasonló érettségi szinten lesznek testileg és mentálisan is, mint te!

Elcsuklik sokszor a hangom, de miért?

Dallamos lett a hangod, játékos, néha elképesztően mély, majd hirtelen a mondat közepén magas lesz és újra mély. Ez sokszor, főleg egy felelés esetén kellemetlenül érinthet, ezért eláruljuk, hogy teljesen normális! A tesztoszteronszint, valamint a gége növekedése miatt a hangképzés változik. A fiúknak kidomborodik az ádámcsutkája, a hang kontrollálása pedig emiatt nehézségekbe ütközik. A mutálás végbemegy 11 és 15 év között, a hangszín a végén állandósul. Minél vastagabb a hangszálad, annál mélyebb lesz a hangod.

Mi az a tesztoszteron?

Na igen, ez egy jó kérdés. A legismertebb férfihormonról már biztos hallottál, ami sok mindent befolyásol a szervezetedben. Ha sok van belőle, okozhat pattanásodást, túlzott verejtékezést, ingerlékenységet és a szőrzet gyors növekedését.

Mit tegyek az izzadás ellen?

Az ugrásszerű tesztoszteron növekedés egyik legkellemetlenebb tünete a verejtékezés és az ezzel járó kellemetlen szagok. Azt, hogy mi számít normális mértékű izzadásnak, az orvos tudja megállapítani. Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy minden rendben van veled, keress fel mindenképpen egy hozzáértő szakembert! Az izzadás ugyanis csökkenthető. Kezelheted széles spektrumú, nagy intenzitású izzadásgátlóval és dezodorral. Figyelj a bőröd reakcióira, hiszen nem mindegyik termék használ mindenkinek! Minél természetesebb összetevőkkel rendelkezik, annál kisebb az esélye a bőrirritációnak.

Forrás: 123rf

A felsőtest izzadása mellett problémát jelenthet a láb verejtékezése is. Mindig legyen nálad olyan pótzokni, amit átvehetsz, ha a probléma átütött a rajtad lévő textilen. Moss gyakran talpat és használj olyan drogériában is kapható készítményt, ami segít abban, hogy csökkenjen az izzadtság mértéke és elfedi a kellemetlen szagokat!

Mit tegyek a pattanások ellen?

Az emelkedett tesztoszteronszint másik jellegzetes tünete a pattanások kialakulása az arcon, háton és a karokon. Az első és legfontosabb, amit a pattanásokról tudni kell, hogy nem szabad őket nyomkodni! Egy-egy nyomás hatására a gyulladás a bőr alsóbb rétegeibe kerülhet, ez pedig csúnya hegesedéshez is vezethet a későbbiekben. A kellemetlen feszítő érzés csökkentésére a drogériában kapható többféle gyulladáslehúzó, pattanás elleni stift és pakolás létezik, ami segít a góc mihamarabbi leszárításban. Ha nagyon sok, gyulladt akné kezd kialakulni rajtad, ami nem akar múlni, minden esetben keress fel egy bőrgyógyászt, aki külsőleg és belsőleg is tud segíteni a problémádon!

Kamasznak lenni nem egyszerű, sok problémával kell megküzdeni, de igyekszünk segíteni a legyőzésükben!