Hogy jobban bírd a bulikat: ezt tedd, ha egészséges maradnál a nyár során!

A nyár általában az az időszak, amikor az ember akarva-akaratlan több alkoholt és egészségtelen ételt fogyaszt, na meg többet éjszakázik, mint az év többi részében. Ez sokakat szorongással tölthet el, félvén, hogy elhíznak a szórakozás során. Félelemre azonban semmi ok: kis figyelemmel egészséges maradhatsz a nyári hónapok során is.

Bulik, kerti partik, strandolás – a nyár ezen velejárói bár rettentő élvezetesek, de nem a legegészségesebb ételek és italok fogyasztásáról szólnak. Ennek ellenére ki nem hagynánk ezeket a programokat, és neked sem kell! Az egészségedre azonban érdemes figyelni, nemcsak a forma, hanem a jó közérzet miatt is.

Hidratálj!

Nyáron hatványozottan fontos a vízfogyasztás, hiszen a tomboló hőségben akár kiszáradáshoz is vezethet, ha nem figyelsz a kellő folyadékbevitelre, vagy ha az a folyadék valójában alkohol. Ha iszogatásra kerül a sor se feledkezz meg a vízivásról, hiszen így a másnapod is könnyebb lesz, és kisebb eséllyel kívánsz meg egy kiadós kebabot hazafele, hiszen a víz jobban eltelít.

Bulik, kerti partik, strandolás – a nyár velejárói.Fotó / 123rf

Légy mértékletes!

Ha a nyár folyamán rendszeresen túlzott alkoholfogyasztásba bocsátkozol, az sem jó a testednek, hosszú távon pedig a hangulatodnak sem fog jót tenni. Érezd jól magad, de figyelj a mértékletességre, így elkerülheted a másnapi szégyenérzetet és nyomorúságos állapotot, na, meg energiának sem leszel szűkén.

Mozogj!

A nyár a szórakozásról és az élményekről szól, emellett számos lehetőséget ad új mozgásformák kipróbálására – menj el úszni, túrázz egyet a barátaiddal, vagy próbáld ki a korareggeli kocogást – ezek amellett, hogy újabb emlékekkel gazdagítanak, a testednek is jót tesznek.

Kis figyelemmel egészséges maradhatsz a nyári hónapok során is.Fotó / 123rf

Ne légy túl szigorú magaddal!

Sokakat szorongással tölt el a több szocializálódás, és az ezzel járó evés-ivás, azonban ezeket a káros gondolatokat próbáld meg elengedni. Ne koplalj a baráti összejövetelek során, nyugodtan egyél lángost a strandon, hiszen néhány alkalom következtében nem fogsz meghízni, viszont visszatekintve a lemondásokat garantáltan bánni fogod.

Vigyázz a bőrödre!

Az erős UV-sugárzás igencsak komoly károkat okozhat a bőrünknek, ami ma még lehet, hogy nem érdekel, de a korai ráncosodás valószínűleg már téged is zavarna. Rendszeresen kend újra magad naptejjel, a napozással pedig légy mértékletes – vörösre égni, majd napokig kopni nem esztétikus, és legkevésbé sem kellemes.