Tényleg egészségesebb a nyers répa a főttnél? Most fény derül az igazságra!

A szülői ösztönök közül az egyik a legerősebb, hogy a kölyökkel nyers répát kell etetni. Ennek egyik oka az, hogy a nyers répában sokkal több tápanyag van, mint főtt társában. De vajon ez tényleg így van?

Nos, sok más zöldség esetében igen, a főzés, ami lényegében egy erős hőkezelés, nagyon sok hasznos tápanyagot, illetve egyéb fontos összetevőt elpusztíthat a nyers termékekben. Például az emésztést segítő enzimek nagyrésze nem éli túl az erőleveshez vezető utat, hanem a forróság hatására elpusztul. Illetve a C és B vitaminok sem bírják a magas hőmérsékletet.

A répa helyzet

A fentiek tükrében egyértelműnek tűnik, hogy a répa is hasonlóan működik, de az igazság az, hogy nem. Ugyanis a kedvenc narancssárga gyökérzöldségekből több hasznos tápanyagot tud kinyerni az emberi szervezet, ha meg van főzve.

Ennek oka az, hogy a hőkezelés lebontja a répában található sejtfalakat, amelyek alapesetben meggátolják az emésztőrendszert a zöldségben található béta-karotin felszívódásában.

A narancssárga gyökérzöldségekből több hasznos tápanyagot tud kinyerni az emberi szervezet, ha meg van főzve.Fotó / 123RF

Nemcsak narancssárga, hanem hasznos is

A béta-karotin nemcsak kedvelt ételfesték, hanem az A-vitamin egyik legjobb forrása. Utóbbi fontos támogatója az immunrendszernek, az egészséges bőrnek és az erős csontoknak. Elég könnyű belátni, hogy mindezekre szüksége van a szervezetnek.

A tanulság tehát az, nem elég mindent nyersen enni, hanem – ahogyan az UniLife is írja –, kiegyensúlyozottan kell étkezni, úgy, hogy minden szükséges tápanyagot bevigyünk a szervezetünkbe, és ehhez szükség van nyers és főtt táplálékra is. Szóval semmiképp ne zárd ki teljesen a főtt ételeket az étrendedből!

Természetesen, ez nem mentség arra, hogy mindent babapéppé főzve egyél, tessék néha magadba erőszakolni egy kis friss, roppanós zöldséget, gyümölcsöt is.