Így védd a bőröd nyáron, azaz hogyan ne égj rákvörösre

Haverok, buli, strand, napfény. Erről szól a nyár, de a sűrű programok között sem szabad elfeledkezni a bőrünkről, mivel a napégés fájdalmas és hosszú távú károsodást is okozhat. Mik a leghatékonyabb védekezési módok a hőségben?

Kevés annál rosszabb dolog van, mint amikor a nyári programok élvezetét akadályozza az, hogy előző nap rákvörösre égtünk és másnap már mozdulni sem tudunk. A nap káros sugarai ellen többféle módon is tanácsos védekezni, mivel öt vagy ennél több súlyos, hólyagos leégés után 80%-kal megnő a melanóma kialakulásának esélye. Az UVB sugarak felelősek a fájdalmas napégésért, de nem szabad az UVA sugarakról sem elfeledkeznünk, hiszen ezek okozzák a bőrrákot és a ráncokat.

Evéssel a napégés ellen

Tudtad, hogy vannak olyan ételek, amelyek hozzájárulnak a bőr regenerálódásához? Ha imádsz nyáron salátázni, eljött a te időd, mivel az olívaolajban lévő szkvalán a bőr zsírszöveteit és a bőr felszínét is védi. Dobj egy kis avokádót is a salátádba, mert a benne lévő C-vitamin, E-vitamin és antioxidánsok is segítenek a bőr tartását és szépségét megőrizni. Ahhoz, hogy az antioxidánsok jól beépüljenek a szervezetedbe, fogyassz édesburgonyát, mivel a benne lévő béta karotin ezt segíti. Ha érdekel, milyen ételeknek van még ilyen hatása, itt többet is találsz.

A nap káros sugarai ellen többféle módon is tanácsos védekezniFotó / Shutterstock

Válassz jó páncélzatot

Nem elég azonban ezeket az ételeket fogyasztani, fontos, hogy mindig napkrémmel is védd magad, akkor is, ha árnyékban vagy, vagy ha felhős az idő, mivel lehet, hogy nem égsz le, de a bőrt károsító és rákot okozó sugarak attól még megtalálnak. A legfontosabb, hogy olyan krémet válassz, ami az UVA és UVB sugarak ellen is véd, és legalább 30 faktoros vagy magasabb, mivel csak így véd a leégés mellett a melanómától is. Vigyázz, ha homokos vagy vizes felület van a közeledben, mert ezek visszaverik a sugarakat és súlyosabb leégést is okozhatnak. Ne feledd a szemedet, a nyakadat és a fejedet is védeni egy trendi napszemüveggel és kalappal.

Tartsd be ezeket a tanácsokat, és már indulhatsz is fesztiválozni, az Unilife cikke pedig segít tájékozódni.