Édesítőszerek, amelyek meg is ölhetnek

Egyre nagyobb szerepet kapnak az élelmiszeriparban az édesítőszerek, amelyeket a cukor egészségesebb alternatívájának tartanak számon. De vajon tényleg egészségesebbek csak attól, hogy nem hizlalnak? Erre a kérdésre egyre homályosabb a válasz.

Ugyanis nemrég jelent meg egy kutatás az International Journal of Molecular Sciences-ben, aminek eredménye szerint a mesterséges édesítőszerek fogyasztása veszélyessé teheti az emberi bélben található baktériumokat.

Régóta esszük, mégsem ismerjük

A kutatás hátterében az a szándék áll, hogy jobban megértsük, pontosan milyen hatással vannak az édesítőszerek az emberi szervezetre. Hiszen elég elmenned a boltba, és láthatod, hogy egyre nagyobb teret nyernek az édesítőszerek. A legnagyobb üdítőital-gyártók kínálata is főleg alternatívan van édesítve, de a savanyúságokban is előszeretettel váltják ki a cukrot velük, mivel olcsóbbak.

A mesterséges édesítőszerek fogyasztása veszélyessé teheti az emberi bélben található baktériumokat.Fotó / Shutterstock

Ebben a kontextusban könnyű belátni, miért gond az, ha potenciálisan életveszélyesek ezek az adalékok.

A belső ökoszisztéma

A kutatás során a szacharin, szukralóz és aszpartám hatását vizsgálták E. coli és az E. faecalis mikróbákon. Az eredmény azt mutatja, hogy a bélben eredetileg is jelenlévő és ártalmatlan baktériumok, az édesítőszerek hatására kórokozókká válhatnak. Ez azt jelenti, hogy a bélfalat is alkotó sejteket megtámadhatják, és elkezdhetnek agresszívan terjedni a szervezetben, az ellen fordulva.

Sajnos más káros hatásait is kezdik felfedezni az édesítőszereknek, amelyeknek a tükrében érdemes mérlegelni, hogy megéri-e bűntudat nélkül nyakalnod a light dolgokat, ha azok egészségtelenebbek, mint cukros társaik. Ami biztos, hogy ahogy a cukrot, úgy az édesítőszereket is mértékkel fogyaszd, illetve a plusz kalóriával sincs gond, ha rendszeresen mozogsz!

Utóbbiban segít az UniLife, ahol jobbnál-jobb edzésötleteket találhatsz, hogy ne keserítsék meg gondolataid a csokoládé ízét.