Mondd mi történik? - Változások a lányok testén kamaszkorban

Akár egy-két hónap is látványos átalakulásokat okozhat egy kamasz lány testében. Egyik pillanatról a másikra észleli, hogy ahol eddig lötyögött a póló, oda sokszor bámuló szemek tapadnak. Kezelhetetlenné válik az arcbőr és zsírosodik a haj, már a heti egy mosás nem elég. Rejtegesd vagy mutogasd mi minden változott a nyár alatt? Mi történik veled?

Magadon is észreveheted mind lelki, mind testi tekintetben az átalakulásokat. Esetenként ijesztően hat a hirtelen változás, és lehet, hogy nem tudod, mit is kéne vele kezdened. Az agy elképesztő mi mindenen megy keresztül ez idő alatt, hiszen így válhat a szeleburdi gyermekből gondoskodó felnőtt. A hirtelen hangulatingadozások, a növekvő nemi jellegek és a havi vérzés megléte ugyanakkor mindent felborít. Most bemutatjuk mik azok az általános tünetek, melyekkel biztosan számolnod kell a kamaszkor küszöbét átlépve!

Testszőrzet és testszag

Ahogy a fiúk esetén is, úgy a lányoknál is beindul a hónalj és a szeméremszőrzet növekedése. Ez egyrészről lehet érdekes, másrészről akár kicsit félelmetes is. a szőrzet növekedése a beindult hormontermelés következménye, ami teljesen normális folyamat!

Forrás: Shutterstock

Ebben az időszakban kamaszként többet is izzadhatsz, és megváltozhat a verejték szaga is! Már rengeteg olyan természet- és bőrbarát stift és dezodor létezik, amivel csökkentheted az izzadás mértékét és megállíthatod a kellemetlen szagokat! Keresd meg a számodra legmegfelelőbbet, és hordj egyet az iskolatáskádban a biztonság kedvéért. Így, ha úgy érzed, hogy esetleg kellemetlen lenne az illatod - akár tesi óra után, akár egy melegebb időszakban - azonnal tudod majd kezelni a helyzetet!

Nőnek a melleim!

Amint beléptél a kamaszkorba, biztos lehetsz abban, hogy az addig kisfiús tested azonnali változásokon megy keresztül. Például zsírréteg kerül a csípőd környékére annak érdekében, hogy majd amikor kisbabát vállalsz, számára ideális környezetet tudj biztosítani!

Pontosan ugyanezen okból kifolyólag a mellek is növekedésnek indulnak, mindenkié a maga tempójában.

A méreten semmilyen növesztő formulával, vagy egyéb alternatív módszerrel sem lehet változtatni, így ne is próbálkozz vele! Barátkozzatok össze, és fogadd el, hogy ő innentől kezdve az életed része, és úgy tökéletes, ahogy megalkották!

Forrás: Shutterstock

Ha úgy érzed, kellemetlen, hogy a pólóid alatt esetleg átlátszik, kérd a szüleid segítségét! Léteznek szép és kényelmes merevítő nélküli melltartók, amik segítségével a kíváncsi szemek elől elrejtheted őket!

Az egyik legfontosabb változás, a menzesz!

Sokan izgulnak amiatt, hogy vajon mikor állnak be a sorba, ki lesz az első az osztályban, és mi történik, ha te maradsz utolsónak? Mi történik, ha akkor jön meg, amikor a suliban vagy és esetleg átázik a nadrágod? Ki fognak nevetni? Tudsz ellene valahogy védekezni?

Arra pontos dátumot senki sem tud mondani, hogy mikor is kezdődik el nálad ez a folyamat. Azonban létezik egy Tanner-skála, ami alapján nagyjából meghatározható, hogy mennyire jársz közel az időponthoz. A mellek növekedésének megindulása és a szeméremszőrzet növekedése együtt már jelzésértékű lehet számodra, hogy lassan itt az idő!

Mit tegyél, hogy biztonságban érezd magad?

  • Mindig legyen nálad egy betét! Ez azért fontos, mert így nyugodtabban létezhetsz, és elkerülheted az esetleges kellemetlenségeket.
  • Amennyiben esetleg wc használat után barnás, rózsaszínes foltot látsz a fehérneműdön tedd be a használati utasításnak megfelelően a betétet, és biztos lehetsz abban, hogy nem lesz semmi baj!
  • Ha véletlenül nincs nálad betét, ne ijedj meg! A vérzés, főként az első, nem árasztja el az embert a tévhitek ellenére. Amíg haza nem érsz, tegyél be egy zsebkendőt a fehérneműdbe, ez átmeneti megoldásnak tökéletes.
  • Ha görcsöl a hasad, fáj a fejed, szólj a szüleidnek vagy keresd fel az orvost a suliban! Ő majd ad rá megfelelő készítményt, valamint elmagyarázza miért is történik mindez!

Érzékenység, hangulatingadozás

Érdekesen hathat rád az a tény, ha korábban csendes és visszahúzódó voltál, de a változást követően igyekszel többet cseverészni és keresed másik társaságát. Úgy érezheted, hogy a barátaidnál nincs fontosabb személy az életedben és szinte minden percedet velük szeretnéd tölteni. Ez a folyamat természetes, és normális. Ahogy az is, hogy sokkal érzékenyebben reagálsz innentől kezdve a változásra és a stresszre, és nem igazán tudod néha elhelyezni magad a világban. Könnyen zavarba jössz, a korai magabiztosságnak pedig sok esetben hűlt helyét találod!

Az átalakulás nehéz, az egész testet és az agyat is megterhelő folyamat, így az egyik legfontosabb, hogy innentől úgy igazán megismerd magad. Ebben hatalmas segítségedre lehetnek a szüleid, akik már átélték ezt, rengeteg hasznos tanáccsal tudnak szolgálni neked, így merj kérdezni! Minél több információ birtokába kerülsz, annál magabiztosabbnak érezheted magad!

Nem tudod, hogyan építsd fel az önbizalmad? A SuliLife segít az önismeret, a barátságok és az önelfogadás nehézségeinek legyőzésében!