Ezen múlhat az egész napod! Egészséges reggeli rutin 5 lépésben

A reggel hangulata határozottan rá tudja tenni a pecsétjét az ember teljes napjára, legyen az pozitív vagy negatív értelemben vett megpecsételés. Ha szívesebben tennéd rutinná a derűs napkezdést, a rohanós és a „már előre utálom ezt a napot" hangulat helyett, akkor olvass tovább!

Nyáron ugyan suli híján legtöbbünknek kissé megváltozik a napi rutinja, de ez akár tökéletes lehetőségnek is felfogható: olyan egészséges szokásokat tehetsz magadévá, amikre nem is gondolnál a tanulós napokon, így a suli kezdetével már teljesen beépülnek a mindennapjaidba.

1. Ne nyomd ki az ébresztőt!

A kellő energia érdekében érdemes kialakítani egy alvási rutint, aminek értelmében (na meg, ha a lehetőségeid megengedik) nagyjából azonos időben feküdj le és kelj fel. Persze ez lehetőleg ne napi négy óra alvás legyen – pihend ki magad, hogy aztán az első csörgésre fel tudj kelni, és mindenre legyen időd, amit aznapra terveztél.

2. Vesd be az ágyad!

Akár mész valahova, akár csak otthon leszel, kezd a napot az ágyad bevetésével és a szobád összerakásával – egyrészt sokkal jobb érzés, amikor nem kell rögtön hazaérkezés után pakolászni, másrészt egy rendezett környezet a hangulatodra (na meg a készülődésed tempójára) is hatással van.

3. Hidratálj!

Lehetőleg az első folyadék, amit fogyasztasz ne kávé, vagy energiaital legyen, hacsak nem akarod azonnal sokkolni a szervezeted – várj ezekkel, és kezdd a reggelt egy nagy pohár vízzel, ami után jöhet a reggeli, majd minden más földi jó.

4. Mozogj!

Nem vagyunk idealisták, tudjuk, hogy kész aerobik edzések kevesek reggelébe férnek bele, ellenben egy negyed órás átmozgatás, vagy legalább egy kis nyújtózás tutira elfér – ezzel már tettél valamit egy energetikus napért.

Fotó / 123RF

5. Reggelizz!

De ne is akárhogyan: ha szeretsz reggelizni, akkor hagyd meg az időt ennek az étkezésnek. Kelj fel időben ahhoz, hogy komótosan elkészíthesd, és elfogyaszthasd a nap első falatjait. A kanapén megenni egy extra melegszenyót határozottan jobban hangzik, mint a metrón bedobott Fornetti!

Fotó / 123RF