Ezeket ne csináld alvás előtt, ha jól akarsz aludni

Az alvás valódi tudomány, a jó alvás egyenletének pedig megvan a megoldóképlete. Segítünk, hogy megtaláld a megoldást.

A jó alvás nem csak a kipihentség fontos kelléke, hanem a szervezet egészséges működéséhez is hozzájárul. Megfelelő alvás nélkül az immunrendszerünk is legyengül és más krónikus megbetegedéseknek is nagyobb a veszélye, ha hosszasan nem alszunk jól. Érdemes odafigyelni!

Válogasd meg, mit eszel

A zsíros ételek emésztése több időt igényel, az alvásban pedig zavarhat, ha az emésztőrendszered még nagyon is aktív. A fűszeres ételeket azért érdemes kerülni, mert irritálják a gyomrot, ami fekvő helyzetben gyomorégést is eredményezhet. 1-1,5 deci vörösbor még belefér, de ennél több már komolyabban igénybe veszi a májat és a szívet. Ha érdekel, milyen más ételeket érdemes elkerülni, itt megtudhatod. A Sulilife cikkéből az is kiderül, hogy az evésnek a rémálmok kialakulásában is komoly szerepe lehet.

Száműzd a kék fényt

Az elektronikus eszközök képernyőjéből áradó kék fény a retinán keresztül bejutva leállítja a szervezet természetes melatonin termelését, ami az alvásért felelős hormon. Ha lefekvés előtt kihagyod a tévézést, a telefonozást és a hasonlókat, pár hét múlva már érezheted is, hogy könnyebben alszol el és kipihentebben kelsz.

Ha lefekvés előtt kihagyod a telefonozást, pár hét múlva már érezheted is, hogy könnyebben alszol el.Fotó / 123RF

Kezdj időben lassítani

A mondás úgy tartja, hogy a jó alvás akkor kezdődik, amikor felkelsz. Ez is igaz, hiszen a mindennapos életvitelünk is sokat nyom a latba, de az alvás előtti egy órán még több múlik, ezért fontos, hogy legyen lefekvés előtti rutinod. Ebben fő szerepet kell kapjon a lelassulás és az alvásra való készülődés, ami segít az agyat is emlékeztetni, hogy ideje kikapcsolni, mert alvás jön.

No koffein 5 óra után

Egy kutatás szerint 400 mg koffein még akkor is megzavarta az alvást, ha hat órával előtte fogyasztották. Ennyi koffein van egy nagy starbucksos kávéban. Ezért érdemes legkésőbb 5 óra után már nem inni több kávét, vagy ha muszáj, akkor koffeinmentest, mert abban jóval kevesebb van.