Népszerű diéták - tudod, hogy mit is jelentenek valójában?

A társadalom egy nagy százalékának állandó célja, hogy vékonyabb, izmosabb, vagy éppen szálkásabb legyen - ehhez valójában lehetőségek kész tárháza áll a rendelkezésünkre, amely sokszor kész bőségzavarnak tűnhet. Íme néhány népszerű étrend, amiről tuti hallottál már, de most végre közérthetően!

Keto, paleo, időszakos böjtölés - ezek a kifejezések mára egész gyakran elhangzanak a közbeszédben, és bár elképzelése mindenkinek van az étrendek működéséről, nem biztos, hogy a kép teljesen tiszta. Olvass tovább, ha szívesen tudnál meg többet a trendi diétákról!

Paleo

A paleo étrend azon az elven alapszik, miszerint a 21. század emberének vissza kellene térnie a vadászó-gyűjtögető őseink étrendjéhez - a szóban forgó étrend természetesen mindenfajta feldolgozott és mesterséges ételtől mentes volt, így a paleo étrendet követők is erre törekednek. Aki ezen életmód mellett teszi le a voksát, az feldolgozatlan, természetben fellelhető ételeket fogyaszt: ilyenek a húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök, magvak és a tojás, miközben a kerülendő ételek közé tartoznak a cukros, feldolgozott, mesterségesen előállított fogások és a tejtermékek is. Mivel ezeket a szabályokat követve egy magas fehérjetartalmú, teljes értékű étrend alakul ki, ezért a paleo étkezés általában fogyást is eredményez.

A paleo étrend azon az elven alapszik, miszerint a 21. század emberének vissza kellene térnie a vadászó-gyűjtögető őseink étrendjéhezFotó / Shutterstock

Keto

A ketogén diéta az egyik makrotápanyag, a szénhidrát bevitelének drasztikus csökkentését jelenti, amellyel párhuzamosan a másik makrotápanyag, a zsír nagyobb mértékben fogyasztandó. Ezzel a test egy olyan állapotot - úgynevezett ketózist - ér el, amely során szénhidrát helyett a zsírt használja fel "üzemanyagként". A ketogén diétát követők étrendjében szerepel a hús, zsírosabb halak, olajos magvak, egészséges zsírok, mint az avokádó, vaj és sajt. Kerülendő számukra azonban többek között a cukor, a tészta, a rizs, az alkoholfogyasztás és a gyümölcsök is, hiszen ezek mind magas szénhidráttartalmú ételek.

A ketogén diéta az egyik makrotápanyag, a szénhidrát bevitelének drasztikus csökkentését jelentiFotó / 123RF

Időszakos böjtölés

Bár az intermittent fasting, vagy magyarul időszakos böjtölés több alfajjal is rendelkezik, a legnépszerűbb ezek közül a 8/16 típus, amelynek értelmében az étrendet követő a nap 24 órájából csupán egy 8 órás intervallumban étkezik. Ez az ablak általában déltől este 8-ig tart, amibe átlagosan kettő nagyobb és egy kisebb, "snack-jellegű" étkezés fér bele. Az időszakos böjtölés logikája alapján kevesebb étkezésbe kevesebb kalória fér bele, így nagy eséllyel súlyvesztéssel jár, azonban az ételek minősége sem mindegy, valamint semmiképp nem ajánlott olyanoknak, akik számára reggeli nélkül egy haláltusa a délelőtt.

Bár az intermittent fasting, vagy magyarul időszakos böjtölés több alfajjal is rendelkezik, a legnépszerűbb ezek közül a 8/16 típusFotó / Shutterstock