Egyél hazait! Finomabb, egészségesebb és a környezet is meghálálja

Azzal, hogy itthon termesztett élelmiszert fogyasztasz nemcsak a szervezetednek és a pénztárcádnak teszel jót, hanem a magyar gazdáknak és a természetnek is.

Nem kéri senki sem tőled, hogy csak hazait vásárolj, hiszen ezt nemhogy nehéz, hanem lehetetlen kivitelezni, főleg manapság. A lényeg az, hogy tudatos vásárló legyél, aki mérlegeli a választásnak súlyát, és hajlandó belátni, hogy télen nincsen magyar paradicsom, de még a spanyol is pocsék, ezért nem azt veszi, hanem inkább káposztából, céklából és más gyökérzöldségekből főz. Mert a helyi és szezonális termékeknek nagyon sok haszna van.

Kevesebbet utaznak

A helyben termett dolgokat nem kell körbeutaztatni a fél világon, ami által sokkal kevesebb károsanyag kell ahhoz, hogy eljussanak az asztalodra.

Jobb az ízük

Ugyancsak a rövidebb megtett út következménye, hiszen minél többet kell utazzon egy termés, annál éretlenebbül kell leszedni.

Fotó / 123RF

Tápanyagdúsabbak

Még egyszer visszatérünk az utazáshoz, ami az élelmiszerek tápanyag tartalmát is negatívan befolyásolja.

Itthon termelnek hasznot

A helyi termékeket, a helyi gazda termeszti, aki helyi kereskedőnek adja el, aki helyi fuvarossal szállíttat, így nem külföldi ültetvényes és teherhajós cégekhez megy a pénz, amit elköltesz.

Kiszámíthatóbbak

A rövidebb megtett út csökkenti a fertőzések kockázatát, illetve annak, hogy egyik napról a másikra ne tudj megvásárolni valamit. Hiszen lehet, hogy valaki megint fennakad a Szuezi-csatornán, és akkor sehol nem lesz a kedvenc indiai mangód.

Fotó / 123RF

Lehet valami bio, csillagászati ár nélkül is

Ha még arra is veszed a fáradtságot, hogy kimenj egy piacra, ahol őstermelők vannak, akkor jóformán bio termékeket vásárolhatsz, bolti áron alul. Ennél jobb üzlet kevés van, mondhatni ingyen pénz.