Csodaszer fülön át: Ezt teszi az agyaddal a zene

A zene jó hatással van az agy egészségi állapotára. Bármilyen korban okosabbá, egészségesebbé és boldogabbá tesz. Lássuk, milyen hasznos hatásai vannak annak, ha játszol vagy hallgatod!

A zenének minden kultúrában fontos szerepe van, már a kezdetek óta. Mindenhol csináltak zenét, már a legkezdetlegesebb eszközökkel is, táncoltak hozzá, szórakozásként hallgatták. Mégis mitől olyan különleges a zene? Ma már a modern tudomány segítségével, az agyunkra gyakorolt hatás szempontjából is meg tudjuk vizsgálni.

Ez történik, ha zenélsz

A zene akkor van a legfeltűnőbb hatással az agyra, ha te magad csinálod, nemcsak fogyasztod. A profi zenészeknek nagyobb, jobb összeköttetésekkel rendelkező agyuk van. Vagyis a két agyféltekét összekötő idegcsomójuk nagyobb, ezért jobban kommunikálnak egymással. Továbbá érzékenyebb is az agyuk, sőt a memóriájuk is sokkal jobb.

A jó hír, hogy ezek a csodás hatások nemcsak a profiknak elérhetőek, hanem már azok is élvezhetik, akik átlagos mennyiségű zenét hallgatnak, vagyis heti átlagban 32 órát.

Fotó / Shutterstock

Javít a hangulaton és csökkenti a stresszt

A zenehallgatás vagy zenélés csökkenti a krónikus stresszért felelős kortizol hormon mennyiségét a szervezetben, és a "boldogsághormonnak" nevezett endorfin szintjét megemeli, ezzel például segít abban is, hogy a fájdalmat elviseljük. Ha már hormonoknál tartunk, zenehallgatás során dopamint és oxitocint is termelünk, előbbi olyan jó érzést vált ki, mint a csokievés és a futás utáni feldobott állapot, utóbbi, pedig a "bizalom hormon", vagyis hatására könnyebben kapcsolódunk másokkal és jobban megbízunk bennük.

Produktívabbá és kreatívabbá tesz

Egy kutatás szerint azok az irodai dolgozók, akik munka közben olyan zenét hallgatnak, amilyet szeretnének, gyorsabban végeznek a feladataikkal és jobb ötletekkel is állnak elő. A választásnak fontos szerepe van. Egy másik kutatásban sebészeket vizsgáltak, akik gyorsabban és pontosabban dolgoztak olyan zene mellett, amit ők választottak. A háttérzene segítségével a munkánk pontosabb lesz, és az ismétlődő feladatokat is hatékonyabban végezzük el.

Fotó / Shutterstock

Kedvesebb leszel

A zene a legjobb természetünket hozza elő. Hatására szívesebben végzünk olyan tevékenységeket, amelyekből másoknak van haszna. Empatikusabbak, kedvesebbek és önzetlenebbek leszünk. Ezt a legjobban akkor lehet megfigyelni, ha olyan helyre mész, ahol a zene csoportban fogyasztható. Észrevetted, hogy egy koncerten milyen kedves és barátságos mindenki? Nem véletlen.

Ha érdekel az emberi agy, kattints az Unilife kvízére.