Örökifjúság: Hogyan gyógyítsuk az öregedést?

Az egészség a legfontosabb dolog az életünkben, ám gyakran ezt elfelejtjük egészen addig, amíg el nem veszítjük. Az ember egyre hosszabb ideig képes élni, ám ennek kellemetlen velejárója az, hogy a létezés jelentős része abból áll, hogy betegek vagyunk, huzamosabb ideig fájdalmakkal küzdve élnünk. Hogyan lehet ezt visszafordítani, hogyan gyógyítsuk az öregedést?

Több kutató igyekszik meggyőzni az orvosokat, hogy ne az élettartam hosszabbítására, hanem az egészség megőrzésére fókuszáljanak. Így az életünk nagy része betegségmentes, sokkal élvezhetőbb lehetne. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk érni, a probléma gyökerével, az öregedéssel kell foglalkoznunk. 

Három felfedezés történt az elmúlt időszakban, amelyek akár a jelenleg élő emberek életét segíthetik, ebből az egyik legérdekesebb nem más, mint az öregedő sejtek megölésével kapcsolatos kutatások.

Fotó / 123RF

A sejtosztódás következtében a sejtek folyamatosan sérülnek, amikor pedig elérik a végső formájukat öregedő, öreg sejtekké válnak. Ezek nem halnak meg, ahogy idősödsz, úgy gyarapodik a számuk a testedben. Irritálják a körülöttük lévő szöveteket, az idős kor jellemző betegségeinek, a kettes típusú cukorbetegségnek, valamint a veseelégtelenség okai is lehetnek.

Egereken végzett kísérletek bizonyították, hogy ha ezeket a sejteket meg tudnánk ölni, akkor az élettartam akár harminc százalékkal megnövelhető lenne.

Hogyan tudnánk megölni ezeket a sejteket anélkül, hogy károsodnának az egészséges sejtjeink?

A legtöbb sejt öngyilkosságot követ el akkor, amikor sérültek, ám az öreg sejtek sajnos, ezt nem így oldják meg. Kutatások szerint ez azért van, mert kevesebb olyan fehérjét termelnek, amelyek „megmondanák" nekik, hogy ideje meghalniuk.

Az egerekbe fecskendezett ilyen jellegű fehérje megölte az öreg sejtek nyolcvan százalékát, és nem károsította az egészséges sejteket.

Fotó / 123RF

Ezzel a felfedezéssel lehetséges, hogy már a mi életünk meghosszabbítható lehetne úgy, hogy ne kelljen harcolnunk a betegségekkel.