Átverés vagy igazság? Az organikus tényleg jobb?
Az elmúlt néhány évben a bioélelmiszerek futótűzként terjedtek el. A magasabb árak ellenére a bioélelmiszer vásárlása egy szimpla lehetőségből morális és szociális kérdéssé vált. A bioélelmiszer állítólag egészségesebb, természetesebb és etikusabb is.
De mire is gondolunk akkor, amikor azt mondjuk "bio"?
Nincs az egész világra kiterjedő közmegegyezés, így a különböző tájakon eltérőek a meghatározások és az előírások is. Általánosságban a bioélelmiszereket génmódosított vetőmagok, műtrágyák, vagy mesterséges rovarirtók használata nélkül termesztik.

Ehelyett a biotermelők hagyományosabb megoldásokat alkalmaznak, úgy, mint a vetésforgó és a természetes trágyák használata, például a komposzt vagy a sima trágya.
A bioélelmiszer egészséges?
Az egyik gondolat, ami gyakran összefüggésbe kerül a bio terményekkel az, hogy a természetes termesztésük táplálóbbá és egészségesebbé teszi őket.

Mi is van azzal, hogy a bio jobb tápanyagforrás?
Nos, a bizonyítékok vegyesek. Néhány tanulmány azt mondja, hogy a bioélelmiszerben sokkal több C-vitamin és omega-3 zsírsav van, míg mások semmilyen jelentős eltérést nem találtak. A vegyes bizonyítékok azt sugallják, hogy csupán kis eltérés van a tápértékükben.
Az elérhető tudományos források alapján nem úgy tűnik, hogy a bioélelmiszer számottevően egészségesebb.
Amit tudunk az, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása alapvetően jó számunkra, és a legtöbbünk nem eszik belőlük eleget. Tehát az, hogy zöldséget együnk, sokkal fontosabb az egészségünk számára, mint az, hogy miként állítják elő őket.
Az emberek a helyes utat szeretnék járni a gyermekeink egészségéért és a bolygó jólétéért, de a hajlamunk arra, hogy azt higgyük, hogy a bio a jó, míg a hagyományos a rossz, az ésszerű döntés meghozatalának útjában állhat.

A megoldás az lehet, hogy felhagyjunk a bio és a hagyományos folyamatos egymáshoz való hasonlítgatásával. Mindkettő mellett és ellen szólnak érvek, és a legjobb módja az egészséges élelmiszer hatékony előállításának a legjobb tulajdonságaik kombinációja lenne.
Így a legoptimálisabb lehetőség az évszaknak megfelelő élelmiszer fogyasztása, helyi termelőtől.