Ezeket biztos nem tudtad - Tudományos érdekességek az agyról

Az agy végtelen számú rejtélyek forrása. Folyamatos kutatások forrása, és a mai napig számos meglepetést okoz a tudósoknak. Mik a legfrissebb felfedezések a terepen?

Szürkeállományunk az életünk minden területét befolyásolja. Attól kezdve, hogy tudunk egyes hétköznapi feladatokat elvégezni, hatást gyakorol arra, hogy érezzük magunkat és meghatározza a személyiségünket. Egyáltalán nem meglepő, ha mindannyiunk számára teljesen lenyűgöző.

Annyi neuron van az agyban, mint égen a csillag

Ez nemcsak egy szép hasonlat: a legfrissebb kutatások szerint az agy 86 milliárd sejtet tartalmaz, a tejútban pedig becslések szerint 200-400 milliárd csillag lehet. Bár, ettől nem lesz sokkal könnyebb elképzelni, vizualizálni az agyunk működését. Talán a következő infó segít megérteni, mennyire fantasztikusak az egymásnak folyamatosan jeleket küldő neuronok: elképesztő, de egyenként 1000 inger továbbítására képesek másodpercenként.

A legfrissebb kutatások szerint az agy 86 milliárd sejtet tartalmazFotó / Shutterstock

Az emberi agy 25 éves korunkra éri el teljes fejlettségét

Egy kétéves gyerek agyának a mérete már eléri egy felnőtt agy méretének 80 százalékát, de mire teljesen kifejlődik, már rég felnőttek vagyunk. (Már, ha felnőttnek lehet nevezni olyan tinédzsereket és fiatal felnőtteket, akik fejletlen agyuk miatt megkérdőjelezhető döntéseket hoznak.) Nem véletlen, hogy becsúsznak felelőtlen lépések: az agy racionális döntésért és érzelmekért felelős része közötti kapcsolat ilyenkor még fejlődik, és a felnőttekkel ellentétben a kamaszok ez utóbbival hoznak döntéseket.

A férfiak agya nagyobb

Mivel a férfiaknak átlagosan nagyobb testük is van, az agyuk is nagyobb. A kutatók 58 nő és 42 férfi agyát mérték meg, és eredményként azzal álltak elő, hogy a nők agya átlagosan 1248 gramm volt, a férfiaké pedig 1378 gramm. Extra érdekesség, hogy a memóriáért felelős hippokampusz a nőknél nagyobb, míg az érzelmekért felelős amigdala a férfiaknál.

Mivel a férfiaknak átlagosan nagyobb testük is van, az agyuk is nagyobbFotó / Shutterstock

Az emberiség agya zsugorodik

Az elmúlt 20 ezer év folyamán jelentősen csökkent az emberi fajra jellemző agyméret. 1500 köbcentiméterről 1350 köbcentiméterre csökkent az átlagos agyméret, a különbség egy teniszlabdának felel meg. Hogyan lehet mégis ez, ha közben egyre okosabbak vagyunk? Egyes feltételezések szerint az agyunk hatékonyabbá vált, vagyis kisebb aggyal is jól elboldogulunk, ezért a felesleges tömegtől megszabadított az evolúció.

24 éves kortól fokozatosan lassulunk

Az agy sebessége 24 éves kortól csökken, vagyis a reakcióidő egyre nő. Minden agyi funkció más és más korban működik a legjobban. A jó hír az, hogy olyanok is vannak, amelyek idős korban vannak a csúcson: a szókincsünk például 70-es éveink elején a legszélesebb.