Betegnek érzed magad iskolaidőben? Mutatjuk, mi a teendő

Bár a korlátozások sokat enyhültek, a járványügyi készenlét továbbra is tart. Mire kell figyelni, ha betegség tüneteit tapasztalod magadon iskolaidőben?

Lehet, hogy élvezed, ha otthon lustálkodhatsz, de egy bizonyos ponton túl már nagyon kellemetlen tud lenni, ha minden orrfolyás miatt otthon kell maradnod. Különösen, ha még érettségire is készülsz.

Bár szeptemberben jelenléti oktatással indult az iskola, fontos, hogy ne felejtsük: a járványveszély még mindig fennáll és különösen azokat érinti, akik nincsenek beoltva.

A tünetek alapján nehéz dönteni

Gyerekeknél, fiataloknál gyakran nehéz megmondani, hogy egy egyszerű őszi megfázásról vagy valami komolyabbról van-e szó, főleg, mivel az ő esetükben a leggyakoribb a koronavírus-fertőzés tünetmentes lefolyása. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha valaki jóhiszeműen már gyógyultnak gondolja magát (vagy a szülei, esetleg az orvosa hiszi annak), és visszatér a közösségbe, ám később mégis jelentkeznek a tünetek. Rengeteg tehát a kérdéses helyzet.

Fotó / Unsplash

Az EMMI több változást beiktatott

A tavalyi tanévre vonatkozóan részletes, járványügyi készenlét esetére vonatkozó intézkedési tervet érvényben tartja az EMMI, de több változást is beiktattak tekintettel az enyhülő szigorításokra.

Nem kell például már arra figyelni, hogy a tantermekben, folyosókon, udvaron megvalósuljon a távolságtartás, ahogy az érkezéskori lázmérés is elmarad. Nem változott azonban az intézkedési terv azon része, mely azokra az esetekre vonatkozik, amikor az intézményben beteg személyt találnak. Az ilyen személyt, legyen akár tanár vagy tanuló, azonnal el kell különíteni, és az iskolaorvos dönt a további teendőkről, tanuló esetén a szülők értesítése mellett.

Csak alapos indokkal lehet hiányozni

Egy másik fontos hír az új tanévvel kapcsolatban, hogy Kásler Miklós miniszter, az intézményvezetőkhöz intézett levelében arra is külön felhívta a figyelmet, hogy bár a vonatkozó szabályok alapján az intézményvezetőnek a tanuló távolmaradását alapos indok mellett igazoltnak kell tekintenie, és ilyen alapos indok lehet a járványhelyzet is, nem elég, ha a szülő általánosan és határozatlan időtartamra ezzel magyarázza gyermeke hiányzását.

Ha a tanuló továbbra is távol szeretne maradni az iskolától a járványhelyzetre való tekintettel, azt megfelelően indokolt kérelem benyújtásával teheti meg, ahogy erre eddig is mód volt tartósan beteg vagy immunszupprimált állapotú diákok esetén.