Vágj bele! Meditációs tippek kezdőknek

Próbáltad már, de nem ment és csak frusztráltabb lettél? Íme pár tipp, hátha ezekkel nagyobb sikerrel jársz.

A meditáció segít, hogy tovább élj, egészségesebb és boldogabb légy. A gondolatainkat azonban nehezebb uralni, mint hinnéd, amit a folyton pörgő világunk sem könnyít meg. A meditáció egyszerű, de munkát igényel. Egy 400 ezer kezdő meditálót vizsgáló felmérés szerint az egyik ok, amiért az emberek kiszálltak a gyakorlásból, a fókuszálás nehézsége és az elnémíthatatlan elme volt. Ismerős?

A kiskutya módszer

Ez a hasonlat a Meditáció kezdőknek című könyv szerzőjétől származik. A lényeg, hogy meditálás közben tekints úgy a gondolataidra, mint egy kiskutyára, aki miután azt mondod neki "marad", kis idő múltán újra elkalandozik, ezért utána kell menned és vissza kell hoznod. A lényeg, hogy maradj kedves és türelmes magaddal akkor is, ha a gondolataid elkalandoznak, mert ez elkerülhetetlen.

Legyen a meditálás mindennapos szokás

A legfontosabb, hogy kialakítsd a mindennapos szokást, eleinte még az sem számít, hogy mennyi ideig meditálsz, a lényeg, hogy minden nap csináld. Ahhoz, hogy egy szokás rendesen megragadjon, több hét gyakorlás kell. Nem baj, ha apró lépésekben kell haladnod, akár három perccel is kezdhetsz.

Fotó / 123RF

Használd ki az ingyen segítséget

A meditáció egyre kevésbé az a rejtélyes, elvont valami, amit csak kevesen értenek és gyakorolnak. Egyre többen jönnek rá, hogy mekkora segítséget jelent ez az agy gyakorlatára, és ezt a tudomány is alátámasztja. Rengeteg online segítség elérhető, YouTube-videóktól kezdve, applikációkon át, kurzusokig minden elérhető, annak, aki tényleg bele akar vágni.

Döntsd el, miért vágsz bele

Ha ezt a cikket olvasod, valószínű, hogy már eleve érdeklődsz a meditálás iránt. Van egy problémád és azt hallottad, hogy a meditálás segíthet? Senki nem azért meditál, hogy meditáljon, hanem valamilyen cél érdekében. Jegyezd fel ezt a célt, és nézz rá minden alkalommal, amikor ki akarsz szállni.