Kapcsolj ki, hogy feltöltődhess: ezért kezdd digitális detoxszal a tanévet

A mobiltelefonok - főként az okostelefonok - rövid idő alatt életünk szerves részévé váltak, és olyannyira sok funkcióval büszkélkednek, hogy szinte már el sem tudjuk képzelni, mi lenne velünk nélkülük. A digitális detoxnak viszont pont ez a lényege, ráadásul rengeteg pozitív hatása is van, így érdemes adni neki egy esélyt.

Ha te is úgy érzed, hogy szükséged van egy kis lelki, illetve mentális feltöltődésre a tanév elején, akkor vágj bele, és tűzz ki magad elé egy napot, amikor semmiféle digitális eszközt nem veszel a kezedbe.

Hogyan érdemes elkezdeni?

Első lépésként az elhatározás a legfontosabb. Manapság, mikor az okostelefonok szinte a testünk részévé váltak, annyira hozzájuk nőttünk, elég nehéz rávenni magunkat arra, hogy egy egész napot eltöltsünk a kütyüink nélkül. De még mielőtt belevágnál, nem árt, ha figyelmezteted terveiddel kapcsolatban a szüleidet (főleg, ha 18 év alatt vagy) és a közelebbi barátaidat, hiszen a folytonos kapcsolattartás hirtelen megszakadása miatt aggódni kezdhetnek.

Az okostelefonok rabjaiként nehéz rávenni magunkat, hogy egy egész napra lemondjunk róluk.Fotó / Shutterstock

Mik a szabályok?

Egyszerűbbek, mint gondolnád. Egy teljes napig, azaz 24 órán keresztül nem használhatsz semmiféle digitális eszközt: telefon, laptop kizárva, és a tévénézés sem elfogadott időtöltés. Ha szükséged van ébresztőórára és hirtelen nem tudsz beszerezni egy hagyományosat, akkor használhatod a telefonodon lévőt, de szigorúan csak repülőgép üzemmódban, és csak ezt a funkciót.

Na jó... és mit csinálj?

Röviden: bármit, amihez kedved van, és nem szükséges hozzá telefon vagy laptop. Olvass végre, sportolj, süss, főzz, vagy csak tölts időt a családoddal. Akár a barátaiddal is összebeszélhetsz, hogy együtt csináljátok végig ezt az egy napot, és szervezzetek kütyümentes programokat. Ideje újra felfedezni az elhanyagolt hobbikat!

Olvass végre, sportolj, süss, főzz, vagy csak tölts időt a családoddal az okostelefon nélkül.Fotó / Shutterstock

Miért jó mindez?

A 24 óra alatt te magad is ráébredsz majd arra, hogy mennyire időrabló tud lenni, ha céltalanul, szinte zombiként pörgeted az Instát vagy a TikTokot. Ezen kívül az agyad is pihenhet egy kicsit, mert nem kell azt a töménytelen mennyiségű információt befogadnia, amit a közösségi oldalak zúdítanak rád. Javulhat az alvásod minősége, és nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban kezdheted meg a tanévet.

Csodák viszont nincsenek, így nincs rá garancia, hogy az egy nap letelte után új emberként vághatsz majd neki az iskolának. Szembetűnő változás eléréséhez érdemes ezt a 24 órát többször megismételni, vagy hosszabb, 48-72 órás időre kinyújtani.