Már rég elpazaroltuk, amit a Föld az idénre adott nekünk

Világszinten júliusra, hazai viszonylatban pedig már júniusra elhasználtuk a Föld erőforrásait, pedig azokat az egész évre kellett volna beosztani... Az amazóniai esőerdők irtása és a karbonlábnyom növekedése visszaüt, így muszáj cselekedni.

Egy gondosan megtervezett költségvetés alapvetése, hogy nem lépjük túl a bevételeket, magyarán addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér.

No, világméretben és hazai szinten is pokolian rosszul gazdálkodunk, hiszen globálisan júliusban, hazánkban pedig már júniusban elértük a túlfogyasztás napját. Ezt nevezik túllövés napjának is, a lényege, hogy ezen a napon használjuk el a bolygón egész évben keletkező, megújuló erőforrásokat, amelyeket egy esztendőre kellene beosztani!

Valami nagyon rossz irányba megy, ezt jelzi, hogy 1970 óta mindig előrébb kerültek a naptárban ezek a napok. A koronavírus-járvány nagyon kevés pozitív hozadékának az egyike volt, hogy tavaly nagyjából egy hónappal eltolódott a globális túlfogyasztás napja, augusztus 22-én következett be. (Végtelenül leegyszerűsítve: ezeket a napokat úgy számolják ki, hogy összevetik a szén-dioxid kibocsátást és az erdők biokapacitását. Angolosok előnyben, itt tájékozódhatnak.)

Az idénre azonban mintha mit sem változott volna a világ, július 29-én elértük a globális túlfogyasztás napját. Ezt egyébként már június 5-én, a környezetvédelmi világnapon nyilvánosságra hozta a kanadai Global Footprint Network nevű szervezet. A trend visszatérésének több oka is van: például az amazóniai esőerdők irtása és a karbonlábnyomunk növekedése.

AmazóniaForrás: AFP

Az ökológusok szerint a túlfogyasztás felét az élelmiszertermelés adja, és a mostani életformánk fenntartásához egy évben 1,6-szoros Földre lenne szükség. Ha fele annyi élelmiszert pazarolnánk el, akkor 13 napot nyernénk, míg 93 napot zsebelnénk be a szénalapú energiagazdaság megszüntetésével.

Ezek óriási szavak, de gondoljunk arra, hogy a mindennapokban, a saját életünkben is tehetünk a Földért. Takarékoskodjunk az energiával, és ne hajigáljuk ki az ételeket, mert ha gondolkodunk, akkor eleve tudatosan, kevesebbet vásárolunk majd. A Természetvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature, WWF) kifejlesztett egy alkalmazást arra, hogy lássuk, mi magunk miként alakíthatjuk a bolygónk jövőjét, egyfajta ösztönzőként a változásban-változtatásban.

Forrás: Behance

Már csak azért is kellene iparkodnunk, mert az adatok alapján mi, magyarok még pazarlóbban élünk, hiszen már június 8-án elértük a hazai túlfogyasztás napját... 2020-ban ez még június 14-re esett.