Púpos akarsz lenni? A nyolcvanévesek görbe háta már tizenéves korban készül

Egész héten témazárók sora, ráadásul a különórákra is készülni kellene, nem is beszélve a feladott temérdek írásbeli háziról – ismerős, ugye? A végeredmény pedig az, hogy órákon keresztül borzalmas testtartásban ülsz, akár meg is fájdulhat a hátad...

A múló fájdalom csak a legrövidebb távú hatás, amiről beszélhetünk: ha a rossz tartás állandósul, akkor később komoly problémákhoz is vezethet a gyenge hátizomzat és a folyamatos ücsörgés. Déd- és ükszüleink sajnos nem választhattak és változtathattak életmódot, a legtöbben kénytelenek voltak olyan megterhelő fizikai munkákat végezni, amelyek idősebb korukban mozgásszervi problémákat okoztak. Szerencsére nekünk sokkal könnyebb – mutatjuk, hogyan előzhető meg a baj.

Mit tegyél?

Először is: semmiképp ne ülj folyamatosan, még akkor sem, ha egész délután tanulnod kell. Félóránként állj fel (akár időzíts a telefonoddal!), sétálj egy kört a szobádban, igyál meg egy pohár vizet. Végezz néhány fej- és karkörzést, nyújtsd le a karjaid, rázd le a lábaid. Ha nehezedre esik magadtól tornázni, van egy remek hírünk: a YouTube-on szerencsére rengeteg olyan videó van, ahol különböző nyújtó és erősítő gyakorlatokat mutatnak be, kifejezetten az ülő életmód káros hatásai ellen.

Semmiképp ne ülj folyamatosan, még akkor sem, ha egész délután tanulnod kellFotó / Shutterstock

Akár rendszeresen is űzhetsz olyan mozgásformákat, amelyek segítenek a helyes testtartás kialakításában és fenntartásában, a test merevségének megelőzésében. Ilyenek lehetnek például a jóga vagy a pilátesz – de általánosan igaz, hogy bármilyen mozgás jobb a semminél!

Az is hasznos lehet, ha rendszeresen ellenőrzöd magad, hogy egyenes háttal, magadat kihúzva ülsz-e. Ha magadtól ezt elfelejtenéd, akár meg is kérhetsz valakit, hogy szóljon rád, ha nekiállnál görnyedezni.

Mire számíthatsz?

Eleinte biztosan nehéz lesz megtalálnod és megtartanod a helyes tartást, idővel azonban már teljes természetességgel fogod kihúzni magad. Mindez annak köszönhető, hogy a rendszeres mozgással megerősödnek az izmaid, így sokkal egyszerűbben tartják majd a tested a helyes pozícióban – szóval elbúcsúzhatsz a váll- és hátfájdalmaktól, és talán nagymama-/nagypapakorodban sem kell a görbe hátad miatt aggódnod.