Ezt nem értik a felnőttek: Így érzik magukat a kamaszok

Mi történik a kamaszokkal és miért érezzük úgy ebben a korban, hogy senki a világon nem ért meg minket?

Ismerős a következő otthoni jelenet? A szüleid egyfolytában nyaggatnak, hol azzal, hogy ezt csináld vagy azt csináld, hol a jegyeiddel, hol azzal, hogy hol jártál és miért nem vagy velük többet. Nem értik, hogy te egyszerűen egy kis teret szeretnél, hogy egyedül vagy a barátaiddal lehess. Miért ennyire érthetetlen a felnőttek számára, hogy mire vágyik egy tinédzser?

Nem értik, hogy nem direkt csinálod

Sajnos lehet, hogy a helyzeten nem javít, de fontos tudni, hogy a kamaszok nem azért viselkednek gyakran a családjuk számára vállalhatatlan módon, hogy idegesítsenek másokat, hanem hatalmas változások zajlanak le éppen az agyukban. Nagyon leegyszerűsítve, az agynak először azok a területei fejlődnek, melyek a kockázatvállalást, a meggondolatlanságot és a kortársak általi befolyásolhatóságot okozzák, míg az önkontrolért és racionális döntéshozatalért felelős területek csak valamivel később fejlődnek ki. Egy természetes biológiai folyamatot pedig (sajnos), nem lehet csak úgy kikapcsolni.

Így érzik magukat a kamaszok.Fotó / Shutterstock

Nem értik, hogy kortársak nyomásának szinte lehetetlen ellenállni

Ha épp belekeveredtél valami balhéba a barátaiddal, tőled is megkérdezik a szüleid, hogy: "Ha a barátod kútba ugrik, akkor utána ugrasz?". Létezik erre jó válasz egyáltalán? A szüleid felnőtt fejjel már nem emlékeznek arra, hogy kamaszkorban, amikor az agy fejlődése és a szocializációs folyamat miatt az egyik legfontosabb dolog, hogy beilleszkedj a társaid közé. Ilyenkor nem olyan egyszerű nemet mondani bizonyos dolgokra. Sőt, mivel az agyad kockázatvállalásért felelős része nagyon is aktív, ellógni az iskolát még szuper ötletnek is tűnhet. Hazugság lenne azt állítani, hogy az ilyesmi nem része a kamaszkornak, így a legjobb tanács az lehet, hogy mielőtt beleugrasz valamibe, gondold át, hogy tényleg ezt akarod-e.

Nem értik, hogy mekkora rajtad a nyomás

A felnőttek az életedben könnyen lehet, hogy annyira arra koncentrálnak, hogy megfelelően felneveljenek egy kamaszt, és annyira a saját aggodalmaikkal vannak elfoglalva, hogy elfelejtik, te mennyire aggódsz. Benned és rajtad minden átalakul, a test, amit gyerekkorod során megszoktál lassan, de biztosan eltűnik. Megváltozik az alakod, a hangod, minden testrészed, sőt, valószínűleg még a pattanásaid is kialakulnak. Rengeteg kérdésed van, és nem csoda, ha ezek közül van, amit kellemetlennek érzel, és még aggódsz is miatta.