Arcpirító! Mítoszok a bőrrel kapcsolatban, amiket ideje lenne elfelejteni

Nem is kell a naptej, ha lebarnultál? A csoki pattanásokat okoz? Mi az igazság? A szakértő elmondja.

Dr. Jen Gunter amerikai sztár szakorvos, tudományos cikkek és könyvek írója, a New York Times rendszeres szerzője. Ebben a videóban mondta el, hogy melyek azok a bőrünk egészségével kapcsolatos tévhitek, amiket ki kellene vernünk a fejünkből.

A bőrápolás fontos része egészségünknek, ezért érdemes a tévhiteket kiverni a fejünkből.Fotó / 123RF

Az egészséges bőr hibátlanul néz ki

Amikor azt halljuk, egészséges bőr, egy hibátlan, sima felületre gondolunk. A bőrünknek számos szerepe van: érzékeli a külső hatásokat, D-vitamint termel és véd minket a kórokozóktól (hogy csak párat említsünk). Ha a bőröd ellátja a feladatát, akkor egészséges bőröd van, és az összes trükkös eszközre akkor éri meg költeni, ha valamilyen konkrét problémát szeretnél orvosolni.

Csak napos napokon van szükség fényvédőre

Az ultraviola sugárzás annyira erős, hogy károsítja a sejtjeink DNS-ét. Az UVA-sugarak behatolnak a bőrbe, és a kollagén hálózatot károsítják, ami öregedéshez vezet, az UVB-sugarak pedig megégetik a bőr felső rétegét. Az UV-sugarak hatására a bőrünk több melanint termel, hogy védje magát a további leégéstől, ettől leszünk barnábbak, ám valójában a barnaság annak a jele, hogy a bőrünk megsérült. Bár a sejtek meggyógyítják magukat, a kár idővel felgyűlik, és néhányaknál bőrrákhoz vezethet. Ha akkor is bekened magad fényvédővel, amikor felhős az idő, elkerülheted a korai öregedést, a napégést és a bőrrákot.

A pórusokat össze lehet zsugorítani

A pórusok tulajdonképpen csatornák, amelyeken keresztül az izzadság hűti, a zsírosodás védi a kiszáradástól a bőrödet. A pórusaink méretét javarészt a genetikánk határozza meg és nem igazán lehet őket kisebbé tenni, maximum megóvni attól, hogy nagyobbra nőjenek, azáltal, hogy nem irritálod túl a bőrödet sminkkel és vegyi anyagokkal. A legjobb olyan termékeket használni, amik nem tömítik el a pórusokat.

A csoki pattanásokat okoz

A csoki fogyasztása valóban pattanásos bőrt eredményez?Fotó / 123RF

A pattanás lényegében olyan gyulladás, ami akkor jelentkezik, amikor a szőrtüszők eltömődnek zsírral és elhalt hámsejtekkel, és a baktériumok elszaporodnak. Mindebben szerepet játszanak a hormonok és a genetikánk is. A pattanások és a csoki közötti kapcsolatot már rengeteget tanulmányozták, az eredmények azonban egyik irányból sem meggyőzőek. A legjobb olyan étrendet követni, ami az egész szervezetednek jót tesz, és az a bőrödnek sem fog ártani.