Oviban utáltad, de már visszasírod: Ebben segít a mentális szűrőnk, a délutáni alvás

Veled is előfordult már, hogy a délutáni órákban elfogott az álmosság, de készülni kellett volna a holnapi órára? Ilyenkor megpróbálsz időt spórolni, koncentrálni a feladatra, mégsem jutsz egyről a kettőre. Egy friss pszichológiai kutatás magyarázatot ad erre.

A tudomány régóta keresi a választ arra, hogy mi lehet a szerepe az alvásnak. Miért alszik az ember minden éjjel? Miért nem tud figyelni a munkahelyen, az iskolában, ha nem kipihent? Vagy épp miért nem elég az éjszakai alvás, miért szükséges egyeseknek egy kis délutáni pihenő is?

2020-ban megjelent egy pszichológiai kutatás, amely a kínai időseket vizsgálta. A csoport egyik része aludt délután, a másik része viszont nem. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy van-e különbség a két csoport mentális állapota között.

De előbb lássuk, mit is jelent mentálisan fittnek lenni!

Ezt az állapotot a pszichológia olyan tényezőkre bontja, mint a téri-vizuális készségek, a figyelemfenntartás, a problémamegoldás vagy a munkamemória. De mégis, hogyan jelennek meg ezek a folyamatok a mindennapokban? Ha fejben toppon vagyunk, akkor hosszabb ideig és gördülékenyebben tudunk figyelni az órán a tanár mondandójára, nem esik annyira nehezünkre megoldani egy matematika feladatot és könnyen visszaemlékezünk a hétvégén megtanult földrajz leckére. De akár focizás közben is könnyebben tudjuk követni az ide-oda passzolt labdát. Ezek mind olyan képességek az életünkben, amelyeket befolyásol az, hogy mennyire vagyunk fittek fejben, mennyit és hogyan alszunk.

Fotó / 123rf

Fiatalkorban ezek mindennapos tevékenységek, gyakran fel se tűnik, hogy milyen könnyen el tudjuk végezni. Az évek előrehaladtával viszont ezek a mentális funkciók romlani kezdenek. Ezért volt a kutatók fő kérdése az, hogy vajon a délutáni alvás segít-e abban, hogy idősebb korra az emberek mentális állapota kevesebbet romoljon?

A kutatás eredményei szerint azok a személyek, akik délután aludtak, könnyebben tudtak különböző problémákat megoldani, régi eseményeket felidézni, helyszíneket felismerni vagy épp folyékonyabban tudtak beszélni. Elmondhatjuk tehát azt, hogy a délutáni alvásnak jótékony hatása van a mentális egészségünkre.

De miért lehet ez fontos már fiatal korban is?

A délutáni alvás során az agyunk pihenni tud, van ideje arra, hogy kiszűrje a felesleges információkat, így pedig könnyebben tudja egésszé formálni a tanultakat, felállítva köztük valamilyen összefüggést. Ez szükséges ahhoz, hogy új ismereteket tudjunk elsajátítani. A mai felgyorsult világban, ahol az információ folyamatosan ömlik a médiából, az internetről, nélkülözhetetlen az, hogy az agyunk ki tudja válogatni az igazán hasznos tartalmakat. Ugyanakkor, abban is segít, hogy kevésbé legyünk ingerlékenyek a nap folyamán, csökkenti a szorongást, és még az immunrendszerünk működését is javítja.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a délutáni alvás nem helyettesítheti az éjszakai pihenést. Testünk természetes biológiai órája úgy van beállítva, hogy az éjszakai alvás alatt tudjunk igazán regenerálódni. Ezt kiegészítheti a délutáni 1-2 óra alvás, javítva a mentális teljesítményünket.

Felhasznált irodalom:

Han Chai, Ning Su, Wei Li, Xia Li, Shifu Xiao, Lin Sun (2020). Relationship between afternoon napping and cognitive function in the ageing Chinese population. General Psychiatry, Volume 34, Issue 1.

Majos Beáta