Érdekességek a higiéniáról, amelyekről még tuti nem hallottál: Nem minden a kézmosás és a fertőtlenítés!

A higiénia az utóbbi cirka másfél évben határozottan nagyobb szerepet kapott, mint azelőtt valaha – habár az erre fordított hangsúly vírus nélkül is kiemelten fontos, mostanra mindenki fejébe belevésődhetett a kézmosás és fertőtlenítés fontossága, a következő érdekességeket olvasva pedig biztosra vesszük, hogy még figyelmesebb leszel!

A személyes higiénia azokat a szokásainkat jelenti, amelyekkel önmagunkat és környezetünket igyekezzünk tisztán tartani. Jó higiéniát fenntartani pedig nemcsak a betegségek elkerülése végett, hanem a jó közérzetre, na meg a környezetünkben élőkre való tekintettel is fontos. Íme néhány tény, ami kissé ijesztően hangozhat, de parázni nincs ok: figyelj a tisztaságra, és nagy baj nem lehet!

  • Nem véletlenül folyik még a csapból is a kézmosás fontosságáról való papolás, ugyanis a kezeink naponta akár tízmillió baktériummal is találkozhatnak – emellett átlagosan akár napi 16-szor is hozzá érünk az arcunkhoz, a kettő együtt pedig igencsak szerencsétlen kombináció.
  • A kézmosás mellett a kezek megszárítása sem elhanyagolható. Persze mind rohantunk már ki sietve nyilvános wc-ből, a vizes kezeinket pedig törlőkendő híján csak rázogatással „szárítottuk", ám a nedves kezekkel a bacikat is könnyebben adod, illetve hordozod tovább. Ne légy rest rendesen szárítani!
Fotó / 123RF

 

  • Nemcsak főzés, de a főzés utáni evés előtt is fontos az alapos kézmosás, hiszen az étel elkészítése során több, mint valószínű, hogy a kezeid találkoznak „néhány" bacival a bolti csomagolásról – nem véletlen, hogy a hardcore tisztaság-kedvelők mindent fertőtlenítenek bevásárlás után.
  • Lépcsőzz lift helyett – kivételesen nem a sportos életmódra való buzdítás miatt javasoljuk (bár az sem elhanyagolható), hanem mert a liftgombok akár 22%-kal több baktériumnak is adhatnak otthont, mint a wc-ülőke. Elrettentő, nemde?

Ha érdekel, milyen következményekkel járhat a fogmosás elhanyagolása, akkor kattints a Ripost cikkére!