Nem szégyen segítséget kérni: 5 jel, hogy érdemes lenne terápiára járnod

A mentális betegségek igencsak gyakoriak, ehhez képest, azonban nagyon kevés ember az, aki segítséget is kap abban az esetben, ha különböző lelki nehézségekkel küzd. Úgy, ahogy a testünk megbetegedésekor is orvoshoz megyünk, úgy a lelki egészségünk érdekében is meg kell tenni a lehető legtöbbet, hisz a probléma ugyanolyan fontos, mint más egészségügyi panasz.

Bár viszonylag sok embert érintenek különböző mentális betegségek, ennek ellenére kevesen vannak azok, akik járnak, vagy lehetőségük lenne találkozni egy pszichológussal. A legrosszabb helyzet az, amikor valaki tisztában van azzal, hogy nincs rendben, mégsem fordul szakemberhez. 

Honnan tudhatod, mikor érdemes terápiára járnod?  

1. Túlterhelve érzed magad

Ha gyakran érzed úgy, hogy túl sok feladatod van, valamint problémáid, amelyekkel nem tudsz lépést tartani, érdemes megfontolni, hogy ellátogass egy pszichológushoz. A túlhajszoltság túlzott stresszhez vezethet, amely káros nem csak a lelki, de a testi egészségedre is.

Ha gyakran érzed úgy, hogy túl sok feladatod van, valamint problémáid, amelyekkel nem tudsz lépést tartani, érdemes megfontolni, hogy ellátogass egy pszichológushoz.Fotó / 123RF

2. Folyamatosan fáradt vagy

Fizikai tünete lehet a mentális betegségeknek, ha folyamatosan fáradtnak érzed magad. Ilyen helyzetben több alvásra van szükséged, és sokkal nehezebb kikelned az ágyból reggelente, ami depresszióhoz is vezethet.

3. Aránytalan harag vagy neheztelés

Mindenki tapasztalta már a harag érzését, bizonyos mennyiségben még egyáltalán nem káros. Abban az esetben azonban, ha ezek az érzések elsöprően intenzívek, valamint kellemetlen, elkerülhető szituációkba sodornak téged, akkor jobb, ha erről beszélgetsz egy szakemberrel.

4. Pánikrohamok esetén

Ha tapasztaltál már pánikrohamot, vagy félsz bizonyos helyekre menni, fontos, hogy le tudd küzdeni a félelmed. Bizonyos esetekben ez olyan súlyos eredményhez vezethet, hogy a pánikrohamokban szenvedő egyén képtelen elhagyni a saját házát, mert annyira fél.

Ha tapasztaltál már pánikrohamot, vagy félsz bizonyos helyekre menni, fontos, hogy le tudd küzdeni a félelmed.Fotó / 123RF

5. Fásultság

Az érdeklődés elvesztése különböző aktivitásokkal vagy a világgal kapcsolatban komoly mentális betegségekhez vezethet, mint például a depresszió vagy a szorongás.