Homeopátia: Szemfényvesztés vagy valódi gyógymód?

A homeopátia olyan gyógymód, ami arra alapszik, hogy a test képes meggyógyítani saját magát. Akik ezt gyakorolják, kis mennyiségű természetes anyagokat használnak, ezzel akarják elérni a kívánt hatást. Akik ezzel szemben állnak, ők azzal érvelnek, az egész csak placebo, és valójában ezek a termékek nem elegendőek a gyógyuláshoz.

A homeopátia alapja az, hogy „hasonló a hasonlót gyógyítja". Tehát, az a növény vagy anyag, amely a betegség egyes tüneteit okozza egészséges emberekben, az az anyag gyógymódot nyújt beteg emberek számára. Természetesen megfelelő hígításban.

A készítményeket úgy állítják elő, hogy a hatóanyagokat vízzel keverik össze. Ezt összerázzák, ami által a gyógyító anyagok tovább terjednek. Az ezzel foglalkozók állítják, hogy minél kisebb a hatóanyag dózisa, annál hatásosabb gyógyszer. Kicsit olyan, mintha egy aszpirint dobnának az Atlanti-óceánba.

A homeopátiás készítményeket úgy állítják elő, hogy a hatóanyagokat vízzel keverik össze.Fotó / 123RF

Homeopátiával betegségek számos fajtáját gyógyítják, ilyen például az allergia, migrén vagy a depresszió.

Használ ez bármit is?

Eltérő eredmények érkeztek a kutatások során. Sokan gondolják úgy, hogy a homeopátiás készítmények hatásosak, míg mások ellenzik őket. A módszer kritikusai azzal érvelnek, hogy a gyógyszereknek semmi hatásuk sincs, egyedül a placebonak köszönhető az esetleges javulás. Ez azt jelenti, hogy a beteg valójában csak a várt eredménybe vetett hitének következtében lett jobban, nem azért, mert aktív hatóanyagot juttattak volna a szervezetébe.

A kutatók álláspontja szerint az nem lehet gyógyszer, amiben nincsenek is hatóanyagok, így a homeopátiás készítményeket elutasítják.

Veszélyes ezt a gyógymódot alkalmazni?

Ahogy hatásai nem jelentkeznek, úgy mellékhatásokra sem kell számítani. Az erős hígítás miatt semmilyen hatással nincsenek az emberi szervezetre, így a kutatók értelmetlennek tartják szedésüket.