Az édesítőszer rosszabb a cukornál? Három tény és tévhit

A cukor káros hatásait senkinek sem kell bemutatni: rontja a fogakat, addiktív, ráadásul komoly szerepe lehet az elhízásban is. Azonban az édesítőszereknek sem sokkal jobb a híre... Tegyünk rendet a fejekben!

Vannak, akik a light, vannak, akik a zero, és vannak, akik a cukros kólára és üdítőkre teszik le a voksukat. De vajon kinek lehet igaza? Az édesítőszereknél még a – valóban káros – cukor is egészségesebb? Mindjárt kiderül!

Tévhit: Az összes édesítőszer mesterséges, ezért veszélyes.
Tény: Számtalan természetes édesítőszer létezik a közismerteken (méz, kókuszvirágcukor, agavészirup stb.) túl is.

Vannak, akiknek még a zárójelben felsorolt édesítők is tiltólistásak, mert erőteljes vércukor- vagy inzulinszint-növekedéssel reagál rájuk a szervezetük, de nekik sem kell feltétlenül mesterséges anyagokhoz nyúlniuk. A sztívia egy Dél-Amerikában őshonos növény, a belőle kinyert kivonat pedig nagyszerűen beilleszthető még a cukorbetegek étrendjébe is. Az eritrit a természetben is sok helyen előfordul (például egyes gyümölcsökben), édes íze van, szervezetünk mégsem cukorként kezeli. Ipari mennyiségben általában kukorica- vagy búzakeményítőből nyerik ki. Természetes édesítő még a xilit, a nyírfacukor is.

Tegyünk rendet a fejekben!Fotó / 123rf

Tévhit: Az édesítőszereknek fura mellékízük van.
Tény: Vannak olyan édesítőszerek, amelyek íze eltér a cukorétól.

Amikor cukorról édesítőszerre váltunk valamilyen okból kifolyólag, eltart egy ideig, mire kikísérletezzük, mi a számunkra megfelelő íz szempontjából. A sztívia és a xilit eléggé semleges ízvilággal rendelkeznek. Az eritrit azonban – főleg nagy mennyiségben – sokszor "hideg" ízűnek tűnhet. Ha ez zavar, inkább másik édesítőt keress.

Tévhit: Az édesítőszerek gyengébbek a cukornál.
Tény: Édesítőnként változik, hogy mennyire erősek a cukorhoz képest.

A sztívia önmagában akár 100-200-szor erősebb is lehet a cukornál, szóval semmiképp nem ajánljuk, hogy kanálszámra öntsd a reggeli kávédba. Az eritrit édessége ezzel szemben a cukorénak kb. kétharmada, így ebből mindenképp többet kell majd használnod, mint eddig. A xilit nagyjából a cukor erősségével bír, azonban fontos, hogy kelt tészták esetében ronthat a sütemények állagán – csak óvatosan!