Tényleg csodaszer? Mire jó a maca por?

A maca egy Peruban őshonos növény, a helyiek hozzávalóként használják ételeikhez. Gyökerét porrá lehet őrölni, és különböző ételekhez, smoothie-khoz valamint fehérje shake-ekhez lehet adni. Emellett több pozitív hatása van az egészségre is, amelyeket neked is érdemes megismerned.

A maca por több területen is pozitív hatást tud gyakorolni a szervezetedre. Bár egyesek szerint az íze nem olyan jó, mégis, az egészségre gyakorolt hatása miatt lehet neked is jót tenne, ha elkezdenéd rendszeresen fogyasztani.

1. Energikusabb leszel tőleAtléták és testépítők is használják a maca gyökeret, mint táplálék kiegészítőt. Növeli az energiaszintet és a teljesítőképességet is, így mindenképp jól jársz vele, főleg, ha rendszeresen sportolsz.

2. Javítja a hangulatod

A maca csökkenti a szorongást és a depressziót is. Ha épp stresszes időszak előtt állsz, vagy problémákkal kell szembenézned az élet bármely területén, akkor biztosan segíteni fog számodra, ha beépíted a macát az étrendedbe.

3. Küzd a szabadgyökök ellen

A maca gyökér természetes antioxidánsokat tartalmaz, ami gátolja a szabadgyökök keletkezését. Ez fontos része a sejtek védelmének, hisz ez által megelőzhetőek olyan komoly betegségek is, mint a rák és különböző szív- és érrendszeri panaszok.

 

A maca por több területen is pozitív hatást tud gyakorolni a szervezetedre.Fotó / 123rf

4. Segíti a tanulást, valamint fejleszti a memóriát

Ha nehézségekkel küzdesz a tanulás terén, biztosan segíteni fog az, ha a napi smoothie-dba, vagy protein shake-edbe teszel egy kevés maca port. Így könnyen fogyasztható, és a tanulás is sokkal könnyebben fog menni általa.

Lehet káros a maca gyökér?

Bizonyos esetekben igen. Ha komoly hormonális panaszokkal küzdesz, akkor nem ajánlott macát fogyasztanod, mivel mellékhatásai is lehetnek. Mindez annak tudható be, hogy a maca főleg a hormonokra van hatással, így bár csábító lehet a rengeteg pozitív hatása miatt, ha hasonló jellegű problémákkal küzdesz, akkor jobb elkerülnöd.